Реклама / Ads
37| 6990 |19.10.2013 ПОЛИТИКА

Георги Първанов:Станишев не може да обедини лявото

.
Георги Първанов коментира, че е нужно ново ръководство на БСП, което да събере подкрепата на всички различни позиции и да консолидира ляво мислещите, но е скептик, че това ще се случи с лидер на БСП Сергей Станишев.
 

„Оттук-нататък ред е на здраво мислещите, на разумните, на хората с инстинкт вътре в левицата, които трябва да си дадат сметка, че отиваме на много зле”, допълни президентът в интервю за радио К2 . На въпроса разклатено ли е мястото на Станишев като лидер в БСП Първанов отговори - „Станишев стои стабилно на Позитано, на четвъртия етаж е непоклатим”. Според него, проблемът не е в единството на партията. „Никой не може да клати левицата повече от това, което самата тя може да си направи”, каза Първанов.

Той попита кой взима решенията за кадровите назначения в правителството и допълни, че има 2-3 дузини предложения, които са спорни. Президентът подчерта, че вярва в здравия на разум на БСП, но и че, ако ръководството на партията не осъзнае, че има нужда от неизбежна промяна, ще отиде в ъгъла на политическата сцена. „Вървим по пътя на Иван Костов и на СДС”, продължи бившият лидер на левицата. „Природата празно пространство не търпи, лявото пространство със сигурност ще потърси други решения и те ще са извън монопола на една партия”, коментира президентът Първанов. Георги Първанов заяви в прав текст, че БСП са загубили парламентарните избори, като по думите му именно тази загуба е ключ към разбирането на сегашната ситуация. „Когато си загубил нелеко тези избори, много трудно е да формираш работещо управление, тогава правиш безпринципни компромиси, защото компромисът с Атака и Волен Сидеров съдържа много безпринципни елементи”, продължи Първанов.

Според него коалиция между БСП и ГЕРБ не е била възможна, защото има твърде много тежки и политически и личностни наслоения. Президентът не изключи възможността в бъдеще време след нови избори, когато и да са те, да се създаде голяма коалиция в България, но той каза, че не е сигурен дали БСП и ГЕРБ ще бъдат начело в класациите при следващите избори, а ще има друга конфигурация, която ще направи по-интересен парламентарния живот и ще създаде по-добри възможности за работещ и стабилен кабинет.

По темата АЕЦ „Белене” Първанов подчерта, че това е основен програмен ангажимент на БСП. Според него Станишев усуква за Белене. „Досега парламентът трябваше да се произнесе, ако ще реализираме отказа от строителството на Белене”. Първанов призовава, че ако АЕЦ „Белене” няма възможност да се осъществи, трябва да излезе министър-председателят Пламен Орешарски или председателят на БСП Сергей Станишев и да каже: „Скъпи другари, направихме тези проучвания, заблудихме ви, когато правихме референдума с числата и данните, реално нещата стоят така, проектът не може да стане”. Губим темпо, а в енергийната дипломация загубата на темпо може да бъде решаваща, подчерта Първанов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 6659 |18.09.2013 Георги Близнашки: Протестът е морална революция . 20| 8326 |11.09.2013 Можем да спечелим от сирийските бежанци . 123| 10795 |28.08.2013 Ал. Йорданов: Реформаторският блок може да се съюзи с БСП . 87| 8040 |09.08.2013 Георги Първанов: Ветото е тежка политическа грешка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads