Реклама / Ads
9| 10564 |08.05.2021 ПОЛИТИКА

Георги Свиленски, БСП: Новото мнозинство в парламента беше между „Има такъв народ“, ГЕРБ и ДПС

.
Георги Свиленски
За БСП приоритет е грижата за хората – такива са и законопроектите ни, внесени в този парламент.
 

„В последните години държавата беше залята от скандали. Само че хората ги интересува и искат, освен скандалите, които виждат и фолклорът, който се разказва, решения на техните проблеми. От БСП сме си сложили за приоритет грижата за хората и решаването на проблемите на хората. За това бяха и законопроектите, които внесохме в това Народно събрание – преизчисляването на пенсиите, повишаването на детските надбавки, предоставянето на еднократна помощ на учениците от първи до четвърти клас, месечни добавки за второ и трето дете, еднократна помощ от 6 500 лв. – това са все неща, които българските граждани очакват. Разбира се, трябва да се обръща внимание и на скандалите, които се случват, но за нас е по-важно да решим поне един проблем и имахме желание да го направим в този парламент. За съжаление се оказа, че другите партии само фалшиво демонстрират, че искат да помогнат на българските граждани.“
Това каза заместник-председателят на парламентарната група „БСП за България“ Георги Свиленски в „Седмицата на Дарик“ по Дарик радио.
По темата за парламента Свиленски коментира още: „Видяхте председателката на парламента от „Има такъв народ“ как се противопостави законопроектът за преизчисляване на пенсиите да бъде разгледан на две четения, при положение че правилника позволява. В случая законопроектът се прие на първо четене със 127 „за“ и един „против“. Но те не очакваха, че ще предложим да бъде гледан на второ четене. Когато предложихме това, ДПС, „Има такъв народ“ и ГЕРБ веднага скочиха. ДПС бяха партията, която наклони везните и накараха председателката да прекрати заседанието, за да не се стигне до гласуване. Нашият прочит е, че новото мнозинство, макар и накрая формирано, беше между „Има такъв народ“, ГЕРБ и ДПС. Тези три партии действаха абсолютно синхронизирано и в случая потърпевши бяха българските пенсионери, които няма да могат да получат това преизчисляване на пенсиите.“
Според него анти-ГЕРБ мнозинството в парламента се е пропукало още в първите дни и фалшивото поведение на „новите“ партии е проличало още в първия ден, когато гласуваха против мораториума върху назначенията и сделките на Борисов.
„Отново ДПС, отново „Има такъв народ“, отново „Изправи се! Мутри, вън!“ скочиха и казаха, че решението не било правилно и да се остави за другата седмица. Е, оставиха го за другата седмица, но през съботата, неделята и понеделника бяха сменени всички директори в енергетиката, всички директори на горски стопанства, бяха сменени директори на болници, стигнаха и до директори на читалища и библиотеки. В срядата раздадоха и концесиите. Ето, тези хора видимо се противопоставят на ГЕРБ и на модела, но на по-ниско ниво подкрепят този модел. С действията си „новите“ партии показаха, че няма да са тези, които ще променят модела „ГЕРБ“, каза още Георги Свиленски.
Социалистът обясни, че това, че Борисов няма да бъде министър-председател няколко месеца, не решава въпроса със смяната на този модел, тъй като той е много дълбоко вкоренен във вторите и третите нива на управление вече. Той даде пример за това с разкритията в комисията по ревизията, където хората разбрали начина на функциониране на държавата – с рекет и с фалшиви обороти и фактури.
Според Свиленски машинното гласуване действително е уплашило ГЕРБ и това - колко стотици хиляди гласове ще загубят, когато не могат да правят недействителни бюлетини или да дописват гласове в протоколите.
„Въвеждането на изцяло машинно гласуване ще даде възможност на българските граждани реално да си упражнят гласа и да нямат страх, че ще бъдат контролирани. В София е лесно, тук можеш да си скриеш гласа, но вижте в малките населени места. Попитайте в Хасково как депутат от ГЕРБ печели 13 хиляди преференции. Този човек там упражнява натиск върху всеки един гражданин чрез службите на НАП, чрез службите на Агенцията по храните, чрез службите на ДАИ. Пенсионерите ги плашат, че няма да им дадат дърва за зимата. Под такъв натиск са подложени българските граждани, когато трябва да упражнят правото си на глас. Сега се надявам, че с машините ще бъдат поне малко по-спокойни, че няма да може да сработи „индианската нишка“, където ти дават попълнена бюлетина, ти влизаш, пускаш я и изнасяш празната“, коментира Георги Свиленски.
По отношение на ГЕРБ Свиленски е категоричен - корабът се клати. „В момента те се борят за оцеляване. Когато се изслушваха двамата бизнесмени в комисията по ревизията, цялата парламентарна група на ГЕРБ влязоха и застанаха като щит зад тях, за да не говорят. Самият г-н Илчовски им го каза: „Вашата свърши. Аз затова започнах да говоря.“ Бизнесът, като цяло, и не само той, вече усеща, че пътят на ГЕРБ във властта приключва“, изтъкна депутатът от левицата.

„Този парламент върна парламентаризма в пленарната зала. Дебатите започнаха да се случват и ангажира отново вниманието на хората. Със сигурност може и да сме допуснали някоя грешка през тези 9 работни дни на Народното събрание, но мога да кажа абсолютно отговорно, че предложихме и отстояваме с всички сили поетите ни ангажименти към българските граждани. Борихме се докрай Закона за преизчисляването на пенсиите да влезе в сила. Борихме се докрай за мораториума. За съжаление, парламентът ще остане в историята само с промените в Изборния кодекс“, завърши с равносметка от 45-ото Народно събрание Георги Свиленски.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3992 |18.04.2021 Георги Свиленски: БСП последователно ще отстоява ГЕРБ да бъде сменена от власт . 8| 4217 |24.02.2021 Георги Свиленски: Само БСП е способна да свали ГЕРБ от управлението . 5| 5502 |18.12.2020 Георги Гергов напуска Националния съвет на БСП . 4| 6695 |20.11.2020 Георги Гергов и ръководството на БСП в Пловдив грубо нарушават устава на Партията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads