Реклама / Ads
19| 6780 |06.02.2011 ПОЛИТИКА

Л. Георгиевски: Смяната на името на Македония не е трагедия

.
Люпчо Георгиевски
Ние имаме право да определяме името си. Македония обаче трябва да преговаря за името. Македония остава в много лоша ситуация, остава извън ЕС само с Босна и Косово, а това е нестабилна конфигурация.
 

Икономически няма да сме по-добре, защото в света е така, за политиката също съм скептичен, заяви Л. Георгиевски, бивш министър-председател на Македония,  в ефира на БНТ. За Македония има бъдеще за НАТО и ЕС, но трябва да решим въпроса с името ни. Принципно е правилно всяка държава сама да определя името си, посочи македонският експремиер и допълни, че Гърция сега малко насилва нещата и че от 20 години няма решение на спора. Ние имаме право да определяме името си. Македония обаче трябва да преговаря за името, смята той. Северна Македония е име, в което няма нищо страшно, но правителството не мисли така, обясни Гергиевски и каза, че има чувдството, че македонските политици не виждат реалностите, че живеят затворено. 15 години чакаме за НАТО, а това е катастрофа за Македония, допълни той.

Трябва ли още 20 години да се борим за името си и така да се забавим и за ЕС, и за НАТО, запита Георгиевски и добави, че знае, че е трудно да се смени името на държавата.

Георгиевски е категоричен, че ако преди време е можело да се чака, днес това не бива да става, защото днес целият регион е в ЕС, Македония остава в много лоша ситуация, остава отвън само с Босна и Косово, а това е нестабилна конфигурация.

Коментирайки правата на албанците, които бяха записани в Охрид, Георгиевски каза, че всъщност те са били реалност. Това, което беше повече, е правото да говорят на албански в парламента, посочи гостът. Сега в Македония има борба за територия, тя е неформална, за нея не можете да прочетете. Струга, Куманово, Скопие вече наполовина са албанизирани.
Това не е записано в Охридския договор, но от 10 години Македония е различна държава, заключи Гергиевски.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 5860 |06.02.2011 Я. Нотев: СРС-тата могат да се използват за политически цели . 5| 5119 |06.02.2011 Представяне на междинния доклад за Шенген . 50| 5969 |05.02.2011 Волен Сидеров: Първанов разиграва фарс . 3| 6775 |05.02.2011 А. Пакурецу: Румъния и България заедно в Шенген

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads