Реклама / Ads
42| 6041 |15.10.2014 ПОЛИТИКА

ГЕРБ и РБ не стигнаха до договаряне на стабилно мнозинство и правителство

.
Консултациите завършиха без успех
Получихме много отговори, но не получихме на най-важния - как можем да съставим стабилно правителство, без да сме наясно с това колко надежден партньор е Реформаторският блок. Това каза ръководителката на преговорния екип на ГЕРБ Цецка Цачева след 6-часови преговори с представителите на Реформаторския блок.
 
„Бяхме уведомени, че днес разговаряме с представители на РБ като съюз, но в същото време като представители на отделните партии. Получиха се уточнения, които приемаме за коректни. Търсейки възможности за бъдещи действия на РБ, да няма подписа на всяка от тях”, каза още Цачева, като обясни, че причината една партия да запази мнението си е, че ще се търси нов партньор, освен РБ, за ново правителство.

"Бяхме много неприятно изненадани от документ, наречен платформа, предоставен на медиите", каза Цачева и добави, че подобен текст не е бил обсъждан при консултациите в Народното събрание. "Приемаме това като извиване на пръсти", каза още тя, като след това подчерта: "Оставаме с известна доза горчивина за сериозността на колегите", приключи Цачева.

Според Цачева през последния час е станало ясно, че преговорите са били водени както от името на РБ, така и с всяка партия поотделно.

Румяна Бъчварова поясни, че преговарящите от ГЕРБ не са получили юридически гаранции за стабилността на РБ като субект.

Петър Москов от ДСБ пък заяви, че преговарящите са постигнали сходство по над 90% от темите. Считаме, че извън общото поле на консенсус по различни въпроси, трябва да се гарантира борбата с модела "Кой", която е описана в горепосочената платформа, каза още той.

С тази платформа, която ни беше представена от Реформаторския блок, пред нас задачата да направим стабилно мнозинство става много трудна. Това каза в Народното събрание Менда Стоянова. Според нея изключването на всички останали партии от подкрепата на правителството на практика блокира стабилното управление.Тя посочи, че има ясни резерви към политики на Патриотичния фронт от една от партиите в Реформаторския блок и това прави неизвестните пред евентуални преговори. „Задачата, която ни поставяте, е много трудна”, уточни Стоянова.

На брифинга след консултациите Реформаторският блок повдигна и въпроса за Делян Пеевски. Те се възмутиха, че никой от ГЕРБ не е настоял депутатът да бъде изолиран и добавиха, че искат гаранции за действия в такава посока.

Корман Исмаилов посочи, че ГЕРБ са пропуснали в консултациите да предвидят и точка за отношението към малцинствата.

Румяна Бъчварова заяви, че от ГЕРБ имат желание да са наясно с това с кой точно политически субект разговарят. "В края на разговора установихме, че говорим с хора, които представляват или 22, или 23 души в парламента", каза още тя. "Прекалено много са въпросите, на които не получихме отговор, включително този дали се признава правото ни да излъчим министър-председател. Мисля, че със самата им стратегия на водене на преговорите бяхме предизвикани да ги прекратим", допълни тя.

 

Към този момент не продължаваме разговорите, отговори Бъчварова на зададен й въпрос. Петър Москов заяви, че РБ е готов още утре да продължи преговорите, защото "ние сме дошли с ясната цел тези преговори да завършат с успех. Може да имаме формален повод, но не и причина за прекъсване, допълни той.

 

"Ние никога не сме поставяли под съмнение правото на първата политическа сила да посочи министър-председателя", обясни тоще Москов, допълвайки, че по-важно за РБ е програмата, която правителството ще изпълнява.

 

Датата  на консултации с РБ приключиха, завърши Цачева. Още в рамките на тази седмица ще приведем на ГЕРБ доказателства , че РБ е единен и предвидим, отговори Москов, с което остави отворен въпроса за нови преговори между двете формации.


Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 4939 |15.10.2014 М. Димитров: ГЕРБ са победители, тяхно е правото да излъчат премиер . 17| 5715 |14.10.2014 Реформаторите предлагат на ГЕРБ рамков документ за управление . 18| 5840 |14.10.2014 Имамов недоумява: Въпреки близостта с ГЕРБ, оставаме извън управлението . 47| 7495 |12.10.2014 Москов: ГЕРБ направиха крачка в правилната посока

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads