Реклама / Ads
4| 4357 |11.02.2017 ПОЛИТИКА

Герджиков: Върху Радев се оказва натиск, здравеопазването ни е бизнес

.
Върху президента Румен Радев се оказва натиск от различни посоки по „кадрови въпроси или Господ знае още какви“. Това каза служебният премиер Огнян Герджиков по БТВ.
 

На въпрос дали политици са дръзвали да му дават наставления, служебният премиер отговори: „Доколкото знам на него (Радев, бел. ред.) са се опитвали“. Без да конкретизира партия, Герджиков каза още: „Той е споделял, че е имал натиск от различни посоки. По кадрови въпроси или Господ знае още какви. Така или иначе, то е разбираемо донякъде. При мен, слава Богу, такива натиски не са оказвани, защото е известно, че това е правителство, назначавано от него. Аз министрите не съм си ги избирал и назначавал, това са негови номинации, той ги е избрал. От първия до последния. От мен до последния“.

 

Запитан защо служебното правителство смени половината областни управители, той обясни: „Защото не трябваше да сменяме всички“. Въпросните губернатори са се разделили с постовете си след „проучвания по няколко линии“ и констатирани по-големи или по-малки нарушения, „свързани с толериране на съответната партия, която ги е излъчила, с включване в схемата за печелене на избори“. Има сигнали за опити за толериране на ГЕРБ, уточни премиерът. „В такива случаи трябва да се сложи край на такива, които смятат, че тази власт им е дадена, за да помагат на партията, която ги е излъчила“.

 

Герджиков отрече да е реваншистки настроен към управлението на Бойко Борисов. „Аз съм човек на компромиса, на диалога, на баланса. Затова не искам да накланям везните нито на едната, нито на другата страна. Нашето правителство ходи по тънка опъната тел. От едната страна са огньове, от друга страна са шишове. Накъде ще паднем, няма никакво значение. Ние сме обречени, ако не спазим този неутралитет, който се иска от нас, за да се стигне до непредрешени честни избори след месец и половина“. „Правя така, както трябва. Правя, каквото смятам, че трябва и нека ме съдят хората, както намерят за добре. Това е моето разбиране“, каза още служебният премиер.

Той отказа да конкретизира дали е наследил проблемна или уредена държава, защото „всяко изказване в единия или другия полюс е рисково. Истината е някъде по средата, а и положението ми на служебен премиер ме кара да пазя максималната неутралност, тъй като влизаме в предизборен период. Много силната критика ще налива масово в БСП, пък обратно, ако кажа, че това е една прекрасно уредена държава, ще бъде агитация за ГЕРБ. Не бих искал нито едното, нито другото. Хората очакват истината, но не бива да се стига до крайност. Основната цел на правителството е да вадим скелети от гардероба, да правим тотална ревизия в дълбочина, колкото може повече. Въпреки че самият Бойко Борисов призова при смяната на властта да се рови дълбоко, все пак трябва да бъде по възможност умерено“.

 

Герджиков се възмути, че здравеопазването ни се е превърнало в бизнес. „Вън търговците от храма! Не може здравеопазването да е бизнес, това е престъпление към хората“.

 

„Аз съм с разбиранията, че пазарната икономика трябва да бъде водеща, но, моля ви, пазарна икономика не в здравеопазване и не в образование. Това е противопоказно, защото превръщаме това нещо в търговия. Това е пагубно за държавата ни. Жалко, че кабинетът ще има само два и половина месеца, за да могат да се направят решителни стъпки в тази насока. Винаги съм казвал, че болниците трябва да са nonprofit, т.е да не търсят печалба. Те не трябва да са търговски дружества. Аз разбирам от търговски дружества, те търсят печалба. Не може болницата да търгува със здравето на хората и да търси печалба от това. Ние сами караме лекарите, хвърляме ги в престъпни схеми, само и само да може да им излиза балансът, да може да им излиза сметката и да могат да печелят. Това не трябва да се допуска“, каза Герджиков.

 

По думите му вземането на пръстов отпечатък е обидно за хората заради асоциацията с престъпник. Според премиера служебният министър Илко Семерджиев и неговият предшественик на поста Петър Москов са влезли в челен сблъсък, защото и двамата са „много енергични, много дейни, много активни, много работохолици, обаче имат различни виждания за здравеопазването“.

 

Проблемът с машинното гласуване се оказа сериозен, приза Герджиков. „Има една приказка – dura lex sed lex – лош закон, но закон. Народното събрание прие закона за машинното гласуване. Централната избирателна комисия (ЦИК) имаше нагласата, че това може да не се приложи в едни извънредни парламентарни избори, каквито са сегашните. И затова тя изглежда проспа около два месеца, вместо да тръгне още в началото да обявява обществени поръчки. Искам да вметна – някои държави, се отказаха от машинното гласуване, тъй като се оказа не толкова надеждно, колкото смятаха. Например една Холандия направи тази крачка назад и ние сега разчитаме евентуално от Холандия да вземем тези машини, които те имат, за да бъдат използвани при нас“, каза служебният премиер.

 

Проблем ще е, ако никой не кандидатства за обществената поръчка за доставка на машините, призна той. „Тогава ще се проведат изборите по старата система и най-вероятно ще има опит изборите да бъдат касирани. Тогава Конституционният съд по закон трябва да се произнесе окончателно. Той ще каже има ли нарушение или няма. И съответно дали тези избори трябва да бъдат касирани или не“, обясни професорът.

 

Той призна, че е гласувал на т. нар. референдум на Слави, тъй като е съвестен гласоподавател. „Следващият парламент трябва съответно да съобрази, ако резултатите са задължителни, директно да направи Изборния кодекс такъв, че да бъде въведено исканото според референдума. Без никакви отклонения по тази магистрала. Вече техническите подробности как точно – това са неща на законодателна инициатива. Ако резултатите от референдума не бъдат задължителни, тук вече има морално задължение, след като толкова гласоподаватели са си пуснали гласа. Дали е правилно или неправилно, дали е полезно или не е полезно, това не го коментирам“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4286 |11.02.2017 Драгомир Стойнев: Радев и Герджиков избират хората си по качества . 15| 7807 |10.02.2017 Елена Йончева си тръгва от Румен Радев . 10| 5616 |10.02.2017 Йончева заряза ген. Радев за да е депутат от БСП

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads