Реклама / Ads
18| 5161 |07.11.2015 ПОЛИТИКА

Горанов: Има пари за напускащите полицаи, но по-добре да останат

.
Владислав Горанов
„В сряда заявихме едно ревизирано виждане по отношение на промените на законите за МВР, отбраната, въоръжените сили и другите закони, които уреждат статута на служителите. На практика не се налага оттегляне на проектобюджета, заяви министърът на финансите Владислав Горанов.
 
Защото между първо и второ гласуване в НС ще се отрази това, което сме поели като ангажимент, а именно – запазване за сегашните служители на 20-те заплати при пенсиониране, ненамаляване на възнагражденията, запазване на порциона и ограничаване на годишния отпуск”,добави той пред "Дарик радио".
 
По отношение на ежегодното автоматично нарастване на основните заплати на всички заети в сектора на отбраната и сигурността министър Горанов коментира, че това не е най-доброто решение, защото то не отчита по никакъв начин действителния принос на съответния служител, не съдържа елемент на атестация или други показатели, които могат да се използват за по-добро управление на тези системи.

„Принципът поначало е, че увеличаването на службата не означава подобряване на качествата, а ако с годините квалификацията се повишава, то това трябва да се отрази и при заплащането, а не по този автоматичен начин, без да се отчита това”, посочи той.

Министърът припомни, че подобна промяна беше реализирана още през 2012 г. за държавните служители и изрази личната си подкрепа при дебата в полза на отпадането на клас прослужено време и в Кодекса на труда.

Владислав Горанов анонсира, че на работно ниво с вицепремиера Калфин се обсъжда пакет от мерки, който ще бъде представен на социалните партньори като тема за дискусия и подобна промяна би могла да бъде включена в него.

 „На принципна основа процентът за прослужено време е анахронизъм в трудовите правоотношения, който не отчита реалностите за качеството на труда”, категоричен е той.

 Министър Горанов коментира и предложените законодателни промени, свързани с изплащането на заплати при напускане на системата: „Възможен отговор на въпроса трябва ли да се получават заплати при пенсиониране е „да”, но трябва да сме с ясното съзнание, че подобен тип плащане нямат връзка със службата, т.е. получените от полицаите 20 заплати при тяхното пенсиониране нямат връзка с полицейската работа – те ги получават не затова, че са заети в системата, а затова, че я напускат”.

 Той увери, че бюджетът до края на тази година е в състояние да посрещне плащанията на тези служители в силовите сектори, които са взели решение да напуснат, но препоръча да не го правят, защото няма причина.

 В отговор на въпрос за становището на министъра на финансите за „данък вредни храни" Горанов заяви, че той не е калкулиран в бюджета за следващата година и не е изминал своя път на съгласуване.

 „Нямам окончателно оформено мнение, тъй като не съм видял окончателно предложение за обхвата и размера на данъка, за да можем да преценим по какъв начин той би повлиял на потреблението и на пазара. Целите на данъка са безспорни, доколкото са свързани със здравето на нацията и ако той донесе нулев приход, значи е изпълнил целта си, т.е. аз в него не виждам нищо фискално”, изрази мнението си Владислав Горанов.

 Министърът на финансите е на мнение, че дебат за изменение на цената на винетните стикери трябва да има и ще има. Той увери, че бюджетът има необходимата гъвкавост за това как ще се отрази крайното решение за стойността им на финансовия план за следващата година.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 6657 |02.11.2015 Причина за загубата на БСП - "паричната демокрация" и натиска . 0| 5709 |22.06.2015 България дава най-малко пари за отбрана и най-много при уволнение . 64| 11542 |19.05.2015 Министър Горанов отказа да пазарува с парите на пенсионер и Хекимян . 9| 5021 |26.03.2015 Миков: Правителството застава между парите и хората

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads