Реклама / Ads
25| 9678 |17.02.2012 ПОЛИТИКА

ГОРД-ост и предразсъдъци бликат от два нови проекта

.
Архонтът Бинев се размечта за премиер, ще плаща на медии да го хулят
 
От един автобус с приятели на евродепута от „Атака”Слави Бинев в София и една маршрутка двойно разочаровани бивши членове на ДПС в Шумен се родиха две граждански движения с еднакви абревиатури  -  ГОРД .  Бинев покани на чаша вино стотина бизнесмени, писатели, дипломати, спортисти, журналисти, политици и други и обяви създаването на новото Гражданско Движение за Реална Демокрация – ГОРД.  Сред създателите му посочи Любен Дилов-син, Георги Чапкънов – Чапа, Димитър Шумналиев, Крум Савов, Любо Ганев, Мартин Захариев, Явор Цаков, Миглена Ангелова, Румен Ралчев, Тихомир Чернев, Валерий Найденов - треньор по карате на Бинев, Люсиен Велчев и ги обяви за свои съмишленици. 

Част от посочените интелектуалци и известни личности се почувстваха политически употребени  защото се оказа, че не са сред учредителите и не искат да имат нищо общо с движението на архонта (виж карето). Той не се смути от факта, а се втурна в медиен поход да заяви претенцията си, че се прицелва в политиката и управлението. Движението по-всяка вероятност ще се трансформира в партия за следващите избори. Бинев ще воюва с другия ГОРД  не само за името, а защото бил креатура на Бойко Борисов  и Меглена Кунева го подкрепяла.

Шуменското  ГОРД - Гражданско обединение за реформи в държавата учредиха общо 18 бивши членове на ДПС и бивши привърженици на Касим Дал, после разочаровани от него, защото се съюзил с ЕНП на Мария Капон. Представителите на областите Шумен, Добрич, Русе, Ловеч, Силистра, Търговище и Варна избраха за председател на сдружението Сание Сютлю - бивш заместник-кмет на село Иваново, Русенско. Неин заместник стана адвокатът от Ловеч Александър Маринов. Юристът регистрирал ГОРД като неправителствена организация, но заяви, че тя впоследствие можело да се трансформира в политическа партия. Движението, което си избра за символ орел, има за основна цел да се бори с ДПС и нейния лидер Ахмед Доган, известен като Сокола. Също така иска да обедини всички сдружения и организации в страната, за да се чуе гражданският глас.

 При учредяването, което се насрочва и отлага няколко пъти, не дойдоха напусналите ДПС Осман Октай, Гюнер Тахир, Касим Дал, Мехмед Дикме. Осман Октай определи движението като несериозна инициатива, родена в социалната мрежа.
Първата изява на Сдружение "Гражданско обединение за реформи в държавата" бе да заклейми като бивши сикаджии и висаджии хората на Слави Бинев  от "Гражданско обединение за реална демокрация" и да се разграничи от него. „Няма нищо гордо в това, членове на Европейския парламент и изтъкнати интелектуалци да плагиатстват и експлоатират абревиатурата и идеите на нашето сдружение, оплакаха се в нарочна декларация реформаторите.

Слави Бинев се е заел пък да разяснява политическата платформа за реална демокрация от телевизия в телевизия. На този етап тя се състои в здраво хулене на Бойко Борисов и Цветанов персонално, правителството и политическия елит като цяло. Дори Слави Трифонов се притесни и се опита по някакъв начин да се разграничи от госта си в шоуто и вметна: Какво ще кажат, дошъл Слави Бинев при Слави Трифонов да говори срещу Бойко Борисов. В интервю архонтът влезе в капана на кръстника на движението Любен Дилов-син и започна да обяснява какво е ГОРД. То не означавало горделив, а било символ на вдигането на глава от обикновения човек, обърнато е към хора, които могат да се изхранват извън политиката, а не чрез нея.

Бинев се размечта за премиерския пост и стигна дотам да обяснява как, ако стане премиер, ще оправи финансите, икономиката, съдебната система, престъпността, МВР, ще преброи колко точно са язовирите. Като се вживя в ролята на управляващ, стигна и до медиите – щял да осигури прозрачно финансиране, за да критикуват него и управлението му. Пред друга публика пък евродепутатът от „Атака” обясни, че ГОРД е събрало хора с различни политически убеждения, защото не искали да стават съучастници на сегашната политическа система. Дори и хора без задълбочени познания по пиар видяха в поведението му силно изразена агресивна невербална комуникация.

В края на миналата година и бившата еврокомисарка Меглена Кунева обяви създаването на свое движение – „България за гражданите” Тя засега отговаря уклончиво на въпроса дали ще трансформира формацията си в партия, но политическите анализатори и журналистите я разконспирираха, че стяга нова тройна коалиция със старите играчи – БСП, ДПС и НДВС, към които на следващите избори могат да се пришият и други нови играчи.

Стефан Стоев
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 11105 |16.02.2012 Заради кредитните милионери посичат закона за досиетата . 131| 12085 |16.02.2012 Борисов се ядоса на Лечева, думите й били наглост . 64| 19858 |15.02.2012 А. Райчев: Станишев ще спечели конгреса на БСП . 7| 5853 |13.02.2012 300 медала артисали от времето на Първанов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads