Реклама / Ads
48| 8581 |16.03.2010 ПОЛИТИКА

Guardian: Да бъдеш македонец

.
По какво можеш да разпознаеш един македонец? По неговата любов към Македония, пише Guardian.
 
Много малко македонци си задават въпроса за националността защото и без друго много се пита за това, а питанията идват предимно от съседните държави.

Най-дълбокият конфликт в тази посока е свързан с 19-годишния спор за името с Гърция. Влизането в ЕС е основна цел на македонското правителство, но ветото, наложено от Гърция върху всички нови членства се явява неприятна пречка. Гръцките възражения са довели до там, че Македония се вписва като FYROM (Бивша югославска република Македония) във всички официални документи на ООН и НАТО, което изнервя македонците.

България бе измежду първите страни, които признаха Македония като държава, но не и като нация. За тях македонците са българи, а македонският език – диалект на българския. Революционерите Гоце Делчев и Яне Сандански враждуваха с турците, с което не постигнаха политически прогрес, но се превърнаха в легенди. Македонците и българите не могат да се споразумеят за националността на тези герои. И в двете страни има град Гоце Делчев, а двамата се споменават в македонския химн.

Да признаят съществуването на Македония като независима страна означава за българите да изгубят част от историята си. Фактът, че турските бюрократи не са разграничавали между местните популации преди 20 век не помага, като всички са минавали под надслов “християни”. В днешно време политическите теми са много деликатни в Македония. Всички знаят кои са и нямат търпение другите да им го признаят.

Македонците пият турско кафе, възрастните гледат аржентински сапунени опери със субтитри, юношите слушат американска поп музика, и всички взимат Евровизия насериозно. Из цяла Македония можете да видите византийски руини, средновековни православни църкви и бетонени джунгли от времето на комунизма и Югославия.

Разговарял съм с гърци и българи, които са ме питали, “Защо отричате, че сте грък/българин?” Иска ми се да им кажа, че няма никакво значение дали Гоце Делчев е бил българин или не. Да се водим граждани на FYROM е безсмислено, а да сме българи е просто недопустимо. Може да се приеме, че сме взели гръцки думи и символи, добавили сме вариант на българския език и сме ги обединили, като по този начин сме създали нация и хора, които отразяват смесените корени. Нищо от това не променя факта, че днешните жители на Македония никога не са били нищо друго освен македонци.

Автор: Иво Петковски, македонец, живущ в Англия
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 101| 13620 |14.03.2010 "Първанов не е моят президент" превзема Facebook . 22| 6491 |12.03.2010 Шоуто на Първанов - (епи)криза на един залязващ автократ . 115| 13217 |12.03.2010 Скандалът е заради олигарсите, костовизация погубва ГЕРБ и Борисов . 34| 8995 |10.03.2010 Президентът - публична личност и когато спи, и когато яде...

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads