Реклама / Ads
1| 5870 |26.02.2018 ПОЛИТИКА

Христо Иванов: Столична община да обясни за заема от 67милиона евро, който ще плащат софиянци

.
Ето пълният текст на писмото на „Да, България” до кмета на София Йорданка Фандъкова по повод на заем от 67 млн.евро, който чиновниците от кметството се готвят да вземат, но ще плащат гражданите.
 
На 28 февруари 2018 г. от 10 ч. ще се проведе обществено обсъждане на намерение за поемане на общински дългосрочен дълг от Столична община, свързан с изпълнението на проект „Изграждане на инсталация за комбинирано производство на енергия в София с оползотворяване на RDF отпадък“.

На 21 януари 2018г. на сайта на общината е публикувана покана до местната общност за общественото обсъждане. В поканата не е указано място за свободен достъп до материалите по проекта, който общината има намерение да съфинансира чрез заем, няма и посочено време за обществен достъп до документацията, както и лица за контакт, каквото е изискването на чл. 6, ал. 3 от  Наредбата на Столична община за условията и реда за провеждане на обществено обсъждане на проекти по чл. 4 и чл. 5 от Закона за общинския дълг.

Непредоставянето на тази информация възпрепятства изцяло възможността гражданите да се запознаят с параметрите на проекта и обезсмисля провеждането на обществено обсъждане.  Хората, които ще се включат  в обсъждането, следва да имат достъп до материалите по проекта, а не само до неговото наименование и размера на дълга, който общината възнамерява да поеме.

Призоваваме Ви да публикувате и осигурите достъп до следните документи, за да могат заинтересованите да формират мнение и да участват пълноценно в общественото обсъждане за поемане на общински дългосрочен дълг за проект „Изграждане на инсталация за комбинирано производство на енергия в София с оползотворяване на RDF отпадък“:
1.    Предложение за проектно решение за избор на технология за оползотворяване на RDF;
2.    Актуализиран идеен проект за инсталация за комбинирано производство на енергия в София с оползотворяване на RDF отпадък;
3.    Решение по ОВОС, с което е одобрено осъществяването на инвестиционно предложение „Изграждане на инсталация за комбинирано производство на енергия в София с оползотворяване на RDF отпадък“;
4.    Решение за избор на площадка за разполагане на инсталацията;
5.    Прединвестиционно проучване;
6.    Анализ за разходите и ползите;
7.    Анализ за съвместимостта на проекта с приложимото законодателство на ЕС в сферата на държавните помощи;
8.    Споразумение между Столична община и „Топлофикация София“ ЕАД във връзка с реализация на проекта „Изграждане на инсталация за комбинирано производство на енергия в София с оползотворяване на RDF отпадък“.

Припомняме Ви, че протоколът от общественото обсъждане на дългосрочен дълг е неразделна част от предложението на кмета по чл. 13 от Закона за общинския дълг. Нормативната уредба указва, че когато в резултат на общественото обсъждане се налага промяна в проекта и е необходимо да бъдат разгледани и оценени други алтернативи, кметът преценява необходимостта от допълване на проекта и от организиране на ново обществено обсъждане. По преценка на кмета може да бъде поискано от изготвилите проекта лица да актуализират проекта с приетите допълнения и забележки от общественото обсъждане.

За да гарантирате защитата на обществения интерес, е необходимо да осигурите всички условия за информиране на местната общност за същността на проекта, за който Столична община иска да вземе заем от 67 милиона евро.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 10103 |16.02.2018 Проф. А. Христова: Радев и Борисов вече са в гореща война . 19| 16127 |05.02.2018 Петър Иванов: Огладнели гербаджии ще отидат да закусват чак в Америка . 14| 10455 |01.02.2018 Христо Иванов: Борисов е в режим на оцеляване* . 16| 9799 |20.11.2017 Христо Иванов: Докладът на ЕК показва, че кабинетът ”Борисов-3” се е отказал да прави реформи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads