Реклама / Ads
4| 9398 |19.07.2010 ПОЛИТИКА

Христофор се облизва за софийска баница

.
Христофор Христов Източник: bspnews.net
Несменяемият доносник на ДС продава червената кауза в СОС Заместник-председателят на Столичния общински съвет /СОС/ Христофор Христов е влязъл в тайни преговори със хората от ГЕРБ.
 

Червеният съветник предложил на шефа на софийския парламент Андрей Иванов да бъде направена нова подялба на общинските служби и комисионни от сделки между управляващи и опозиция, разкри пред BSPNews източник от „Московска” 33. Целта била да се върне златното време на модела „Софиянски”, когато БСП и СДС деляха под масата участието в бордове на общински предприятия, както и търговете и заменките.
В замяна на дарените благини социалистите само имитираха опозиционна дейност, както правят и сега. Христофор Христов получил картбланш за постигане на тайни договорки с ГЕРБ лично от лидера на БСП-София Румен Овчаров.

Дългогодишният съветник има огромен опит в деленето на общинската баница. Той е несменяем съветник от 1990 г. насам. Пропуснал е единствено мандата 1995-99 г, когато за кратко е бил шеф на отдел „Местна администрация и регионална политика“ в Министерския съвет по времето на Жан Виденов. По времето на Софиянски Христов, тогава шеф на червената група в СОС, беше в управата на една от най-тлъстите фирми – „Паркинги и гаражи” ЕАД. Инженерът по металорежещи машини нашумя и с огромната по мащабите си дейност по замяна на общински имоти с частни. „Този вид разпореждане с общински имоти е един от механизмите да се решат проблеми при управлението и собствеността им”, обясни веднъж той.
В мандата 2003-07 г. групата на БСП е внесла

„само” 38 предложения за замяна


на имоти в София. Ето и някои от врътките, направени от Христофор и компания:
- На 14.09.2006 г. с решение № 695 СОС гласува да се извърши замяна на общински урегулиран поземлен имот с площ от 280 кв.м. в район „Оборище”, ул. „Панайот Волов” №35. Вносител на замяната е председателят на групата на БСП в СОС Христофор Христов.
- На 18.12.2006 г. с решение № 1058 СОС гласува да се извърши замяна на общински урегулиран поземлен имот с площ 420 кв.м. в ж.к. „Младост 3” в полза на частна фирма. Вносител на предложението е общинският съветник от БСП Христофор Христов. Замененият общински имот представлява бивш авариен пункт за раздаване на минерална вода за населението в условията на бедствия и аварии.
- На 22.02.2007 г. с решение № 114 СОС гласува замяна на два общински поземлени имота срещу апартаменти в полза на частна фирма. Единият имот е на ул. „Перник” №108 в местността „Метростанция-Западно направление” с площ от 286 кв.м. Другият имот е пак по трасето на метрото - бул. „Тодор Александров” №130, с площ 201 кв.м. Вносител на замените е общинският съветник от БСП Христофор Христов.
Най-големият хит в кариерата му е замяната на общински апартамент с площ 77.92 кв.м. в район „Средец”, бул. „Г.С.Раковски” №145 в полза на частно лице, което трябва да предостави на общината друг апартамент в Зона Б-5. В заменения апартамент живеят на общински наем две социално слаби и самотни жени на 80-годишна възраст, които са изправени пред опасността да бъдат изхвърлени на улицата. Едната е ударничка на труда, а другата – пенсионирана учителка по френски. След като скандалът бе раздухан от медиите, областният управител Тодор Модев спира решението на общинските съветници. Под ръководството на Христов БСП взе участие в разграбването на общинската собственост на София в съучастие със синьото мнозинство.
Пред местните избори през 2007 г. обаче БСП-София попадна в шпионски сериал. Румен Овчаров, който наскоро е шутиран от Станишев от поста министър на икономиката, подозира агенти на Държавна сигурност в заговор срещу него. Овчаров заявява, че ще изчисти бъдещата червена група от ченгета и изпраща списък с кандидатите до Комисията по досиетата. До момента не е ясно какъв е бил тогавашният отговор на комисията. През февруари 2008 г. обаче излиза нейно решение, което изважда на светло агентурното минало на двама съветници от БСП – Росен Малинов и Христофор Христов. Христов е бил

съдържател на явочна квартира

под псевдонима „Дунав”. по това време той вече е избран за зам.-председател на СОС. Овчаров премълчава скандала, същото правят и управляващите от ГЕРБ. Междувременно партията на Бойко Борисов свали от управленските им постове всички депутати, които са доносничели на ДС. Христофор обаче продължава да е лицето на червената партия на „Московска” 33. „Христов е човек, с който винаги можеш да се разбереш на езика на парите. Неслучайно БСП се държи толкова опозиционно - колкото би се държала и една дресирана мечка в СОС. С тях нямаме никакви грижи”, обясни съветник от ГЕРБ.
В последно време позициите Христофор Христов се засилиха допълнително. От една страна това се дължи на постепенното оттегляне на шефа на групата съветници Жельо Бойчев. Бойчев отиде в „Движение 21” на Татяна Дончева и си подаде оставката като шеф на БСП в район „Студенски” в София. Роденият в Харманли политик почти не се весва по партийни сбирки и никой не го пита за това какви да бъдат действията на червените в софийския парламент. Всичко се решава от Христтофор.
Христов продължава от 20 години да е и партиен секретар на БСП-Младост. Когато Овчаров обяви, че си подава оставка като шеф на БСП-София, Христофор последва примера му и също заяви, че се маха. В район „Младост” веднага се

нароиха няколко "свежи" кандидатури

като щерката на Нора Ананиева, Венцислав Мирчев и апаратчикът от „Позитано” 20 Емил Бехар. Тъкмо тогава обаче Овчаров обявява, че няма да подава оставка, и Христофор окрилено също оттегля своята. На конференцията се разиграва фарс, при който всички номинирани за лидерския пост си правят самоотводи. Кликата на Христофор го моли да не изоставя партията в този труден момент и тържествено го преизбират. Христов е прогресирал заради изключителния си нюх чии началнически подметки да оближе.
В последното десетилетие той непрестанно се кланя на Овчаров и това е тайната рецепта за дълголетието му в СОС и начело на БСП-Младост. Някои от партийците в квартала не помнят да са имали друг началник освен него и го смятат за вечен и непоклатим. „Изобщо няма да е странно, ако Христофор наследи и Румен Овчаров, и стане лидер на БСП-София”, коментират социалисти.

Димитър Благоев
bspnews.net
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 6786 |16.07.2010 За излишните в България . 50| 8727 |15.07.2010 Дойче веле: Българското МВР стана за посмешище . 27| 6342 |14.07.2010 Защо съм против гладната стачка на физика Котев . 21| 7450 |14.07.2010 Олигархът Гергов пуснал подводница в ГЕРБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads