Реклама / Ads
23| 8119 |03.07.2011 ПОЛИТИКА

Яне бори Първанов, а отзад - Трактора

.
Напрегната ситуация...
За една седмица Яне Янев даде две пресконференции. Нещо обичайно за неговия стил в политиката: трескавост, превъбуденост и „Барби” усмивки.
 
От любимия си обект на нападки – вътрешният министър Цветан Цветанов – той се прехвърли на президента Георги Първанов.

Първанов толкова се разтревожи, че замина със съпругата си Зорка във Варна, където в компанията на семейни любимци като Румен Петков и Кирил Добрев, депутати от БСП, гледаха мачовете на волейболните национали с Русия.

Нападение с неясна цел

РЗС, от чието име Янев говори, е внесла сигнал срещу държавния глава в Парламентарната комисия за борба с корупцията, Националната комисия за конфликт на интереси, НАП и Сметната палата. Към него са прибавени нотариални актове на имоти, придобити от близките на Първанов.
Първанов е прибрал за 10 години от президентската институция 700 хил. лева от заплати, командировъчни и представителни. Семейството му има чист месечен доход от 10 хиляди лева и живее на пълна държавна издръжка
"В същото време декларира спестявания от 10 000 лева. Къде са другите - под дюшека или в буркан?", попита неспокойният Янев.
Според Янев одитът на Сметната палата на бюджета и финансите на президентството не бил повърхностен и имал за цел прикрие доста факти.
Яне Янев твърди също, че никой досега не бил повдигал темата за преговорите за милиарди, в които Първанов е участвал, и дали е правил това безкористно.
"Ахмед Доган – кръстникът на Първанов – оповести поне един от хонорарите си, този за "Цанков камък", каза Янев и заяви, че той не се съмнява, че в преговорите с Русия Първанов не е участвал безвъзмездно и че със сигурност има хонорари без документи.
От партията настояват да се извърши проверка на Първанов и за покупката на жилище от сина му Владимир Георгиев Първанов на занижени цени от фирма обвързана с ДПС и спонсор на предизборната му кампания.

Отговорът едно към едно

По повод поредната пресконференция на РЗС, засягаща семейството на президента, Прессекретариатът на държавния глава е упълномощен да заяви следното:

Изнесената “информация” очевидно е почерпана от стари “жълти” вестници и съмнителни по своята достоверност публикации, на които многократно сме отговаряли - уточнявали и опровергавали.

Позоваването на документи, копия, от които са раздадени на пресконференцията, както и на публичните декларации на президента за Сметната палата предполага познаване на точните факти. В този смисъл изнасянето на неверни данни не може да бъде квалифицирано по друг начин, освен като преднамерени спекулации с цел дискредитиране.

Едва ли могат да се обяснят като “дребен пропуск” следните факти:

1. Закупеният от семейството на президeнта поземлен имот не е 8500 кв.м., а 1/3 идеална част от тази площ и представлява земеделска земя извън регулация и без инфраструктура – нива. Това ясно е записано в съответния нотариален акт. Припомняме, че имотът е надлежно деклариран в Декларацията на Георги Първанов за Сметната палата за 2007 г. и ясно е отбелязано, че покупката е направена със средства от банков кредит, изтеглен от Георги Първанов. Сумата е преведена по банков път.

2. В нотариалния акт за покупката на апартамент от Владимир Първанов съвсем ясно е написано “125,94 кв.м. застроена площ на апартамента.” Тази цифра обаче удобно не се споменава, защото очевидно не се вмества в натрапеното твърдение за “ниската цена”. За пореден път уточняваме, че имотът е платен с банков кредит в размер на 90 хил. евро (82 хил. евро ипотечен и 8 хил.евро потребителски кредит). Напомняме, че банков кредит се отпуска след прецизно проучване на доходите на заемополучателя и синът на президента не прави изключение. За сведение Владимир Първанов е с 10-годишен стаж, висококвалифициран програмист, със собствени доходи, надлежно декларирани.

След дадените от РЗС две поредни пресконференции в рамките на една седмица остава висящ въпросът в какво всъщност е прегрешил президентът. В това, че е “сиромахомил”, който не притежава нищо освен “пернишки голф” или за това, че е подпомогнал (безвъзмездно, а не под формата на заем) 30-годишния си син в дръзкото му начинание да си купи апартамент, ипотеката за който ще изплаща до пенсия.

Да седнат в РЗС и да решат – какво всъщност искат и какво целят с подобни спекулации. Вероятно да скрият безпомощната си предизборна кампания с политически “димки” на гърба на президента и неговото семейство.

Яне и Първанов да четат

Още преди три и половина месеца в. „Торнадо” описа как стоят нещата с фамилните имоти на Първанови. Зорка, съпругата на Първанов, се е уредила с имот край София на цена от 5 лева за кв.м. Сделката е извършена през 2007 г. Имотът се намира на 13 км от президентството – край село Иваняне.
Самата сделка е сключена по време, когато все още продажбата на имоти е в разцвета си. През същия период пак за парцели край Иваняне средната цена за кв.м е 60-70 евро. Съпругата на президента обаче плаща 42 500 лева за 8500 кв. м. Продавачите не са нейни роднини и няма как ниската цена да бъде оправдана с прехвърляне при делба на имот.
През 2007 г. Васил Симеонов Савов и Галина Петрова Савова сключват сделката със Зорка Първанова за продажба на парцела. Симеонов работи като общопрактикуващ лекар и е сред собствениците на медицински център “Здраве 999″ в жк “Илинден”, ул. “Коньовица”. Година след сделката центърът сключва договор със здравната каса.
На подобни ударни покупко-продажби се радва и останалата част от семейството. По-големият син на президента – Владимир, успява да се сдобие с тризонет в “Манастирски ливади” на завидна цена. На 5 октомври 2009 г. в 121, акт 200 от столичната служба по вписванията е документирана покупката на апартамент с площ 213, 410 кб.м на ул. “Иван Сусанин”.
При сделката Владимир Първанов сключва договор за ипотека с ДСК, според който жилището е на стойност 160 380 лева. Цената на имота отново е с пъти по-ниска от реалната. Дори и в момента, когато се наблюдава спад на продажбите, подобен имот се предлага за 200-220 хил. лева.
Интересен е самият продавач на жилището – небезизвестният сторителен предприемач Румен Иванов, управител и съсобственик на фирма “Крит”. Името му нашумя преди време, когато се оказа, че манекенка го е шпионирала по нареждане на тогавашния агент на ДАНС Алексей Петров.
Самият Румен Иванов е известен като приближен до Първанов и често е канен на държавни сбирки, удостояван е с редица отличия, сред които и “Човек на годината”.
Към момента на сключване на сделката с “Крит” Владимир Първанов е на длъжност в частната фирма “Ай-ви-СМ”, в която работи с брат си Ивайло. Според финансовия отчет на фирмата през 2009 г. тя е била на загуба и не декларира доходи. Независимо от това банката отпуска кредит.
Същата година Владимир Първанов извършва друга сделка – от името на фирмата, и тя става собственик на магазин в “Хиподрума” с площ 69,940 кв.м. Цената е 122 180 лева и отново е няколко пъти под реалната пазарна. Продавачът отново не е случаен – фирма “Сити резиденс” с управител Георги Харачерев. Името му се свързва с “Мултигруп”. Той обаче нашумява покрай конкурсите за сметопочистването в София. Освен управител и собственик на строителната фирма “Сити резидънс”, той е и шеф на “РВЕ-България”. Друга негова фирма – “Тилком”, пък печели конкурс з аизграждане на кабелната мрежа на БТК. И Харачерев като Румен Иванов е близък с президента Първанов

Какво целят и Яне, и Първанов?

Първи вариант. Яне Янев изпълнява поръчка на Алексей Петров-Трактора да удари по президента, който напоследък Първанов се дистанцирал от бившия милиционер (но останал такъв по душа и манталитет) и сегашен доцент от УНСС (ректор е проф. Б. Борисов, съветник на президента и съкооператор на Трактора). Охлаждането на отношенията тръгнало от осветяването на някои техни срещи на „Дондуков” 2, където освен държавни са обсъждани и доста лични въпроси, за чието решаване са прилагани „нестандартни” методи от времената на Испанската инквизиция. Чрез Яне Трактора напомня на Първанов за техни стари уговорки.

Втори вариант. Янев вдига шум около РЗС, за да привлече вниманието върху сегашният лош президент. На този фон да блесне кандидатът на РЗС Атанас Семов, който толкова много, ама тооолкова много иска да е в голямата политика и властта.

Трети вариант. Първанов и Янев играят заедно. РЗС вдига шум за нещо си, което президентът брилянтно опровергава и излиза чист като момина сълза. Хем Яне е борец за правда, хем Първанов е с достоен ответ. Всичко е точно и прекрасно по болшевишки!

Четвърти вариант. Толкова могат...

Цялата тази съмнителна сага се въртоли из медиите, а Сашо Диков отново е превъзбуден в Канал 3. Странно обаче защо нито той, нито Яне не задават същите въпроси на своя гуру, ексмилиционерът Алексей Петров. Защо не го питат има ли доходи от проституция и курвенски бардаци? Рекетирал ли е бизнесмени, на колко от тях е взел бизнеса? Заплашвал ли е журналисти? Заплашвал ли е други хора, между които и бивши свои съдружници? Кой е организирал и защо онази глупава среща на басейна „Спартак”, на която Румен Петков, той и дупнишките „братя Галеви” уж решавали въпроси на националната сигурност? Кои фирми и работодатели влизат в ССИГ? Какви хора присъстват на срещите в страната, които така „спонтанно” организира Петров? Защо Сашо Диков не излъчва репортажи от тези „вълнуващи” срещи? Да го питат по същият трескав начин, както питат Първанов и Цветанов, пък нека той да отговаря. Или може би сега е зает да изучава обвиненията срещу него, които май скоро влизат в съда? Кой знае...

Камелия Бочева
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 76| 6107 |01.07.2011 Борисов: Ако не беше ГЕРБ, държавата щеше да е под водата . 70| 7757 |26.06.2011 Б. Борисов: Безотговорни политици бърборят, без да отчитат мърлявата си работа . 82| 9296 |20.06.2011 Б. Борисов потвърди: Царят има безспорни качества за президент! . 83| 7484 |17.06.2011 Б. Борисов: В парламента не са ми приятни да ги гледам!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads