Реклама / Ads
6| 5599 |03.09.2015 ПОЛИТИКА

Кр. Янков: На Борисов му е необходим човек за еднолични удари

.
Красимир Янков
на Борисов не му стига МВР, ДАНС, НАП, Агенция "Митници" и администрацията на изпълнителната власт, а трябва да бъде назначен човек, който еднолично да изпълнява указанията "да се удари", "да се отстрани" и други.Станахме свидетели как мнозинството от народни представители казаха „Не на страха” така, както беше обявено от парламентарната трибуна, че се цели с приемането на антикорупционния закон на Кунева.Това заяви депутатът от БСП Красимир Янков в парламента.
 
Лично сме удовлетворени от разума, който се прояви, допълни той.

Той обясни, че България е страна членка на ЕС, което означава, че законодателството ни е синхронизирано и приемливо за Съюза. „Прилагането на закона, добросъвестното му изпълнение е проблемът, а не необходимостта от промени”, подчерта той. Според него механичното сливане на три звена: Комисия за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, БОРКОР и дирекция от Сметната палата, няма да доведе до по-ефективна работа за противодействие срещу корупцията. „Предложеният проект за закон е пример за управление по модела на ГЕРБ, сега със съучастници присъдружните във властта партии, угоднически, внасяйки и защитавайки го”, допълни той.

Според Янков прави впечатление двойнствен подход. „Променят се закони, за да се вменят несвойствени за служба дейности”, каза той и даде пример със закона за митниците и регламентиране на полицейски правомощия на митничарите с възможност за оперативно издирвателни дейности. „Ако сега имаме случаи, широко известни като "Ало, Ваньо" или „Мишо-Бирата”, кой ще разследва Агенция "Митници", МВР, прокуратура?”, попита народният представител. Според него управляващото мнозинство от една страна създава хаос, дублирайки функции в отделни ведомства, и от друга страна механично се сливат отделни звена, за да има концентриране на власт. „Какво точно се опитаха да направят власт имащите? Да подчинят всички институции на Бойко Борисов?”, попита Янков.

„Иначе как хубаво гали ушите на българския избирател "От утре започваме да се борим с корупцията сред лицата, заемащи публични длъжности..." и заедно с това обясняваме на партньорите от ЕС, че вече ще се справим с най-уродливото явление при управление - корупцията. Питам: с така предложения закон, кой щеше да предотврати корупцията в Министерски съвет, ако има такава?”, каза още Янков. Той посочи и други абсурди в предложението - намаляване обхвата на лицата, прехвърляне на правомощия към местната власт, без да е финансово обезпечено, намаляване на размера на санкциите и антиконституционния регламент, назначен от изпълнителната власт. „Т.е. самата изпълнителна власт да проверява, разследва и санкционира представителите на законодателната власт в парламентарна република. Това е желание за тоталитарен подход при управление с репресивен политически орган и апарат в демократично общество. Предложеният законопроект е еманация на самозабравили се властници”, заключи Красимир Янков и благодари на народните представители, които при гласуването не позволиха да бъде приет.


„Този законопроект на практика е една политическа бухалка, целяща удряне на политически опоненти, чрез един политически орган по анонимни сигнали”. Това заяви по темата народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Филип Попов. Според него се е предвиждал едноличен орган, който на практика е трябвало да контролира тези, които са най- застрашени от корупция – власт имащите. „Това е като да се назначи на работа един работник, който да контролира шефа си дали спазва трудовото законодателство. Абсурдно е в демократична страна, за която претендираме да сме, да има такъв законопроект”, каза още Попов. Той е категоричен, че БСП е за борбата с корупцията, но това не е методът, който би решил този проблем, е мнението на Филип Попов.

„Според нас един такъв законопроект би трябвало да бъде приет на базата на широк консенсус. Днес станахме свидетели на такъв консенсус – законът не беше приет”, заяви народният представител от левицата Атанас Зафиров. Според него това е бил един откровено антидемократичен и репресивен закон. „Законите ни са добри, просто трябва да работят”, смята Атанас Зафиров.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 6088 |27.08.2015 Кадиев: За сърцето на Борисов се борят Пеевски и Цветанов . 107| 17881 |27.08.2015 Борисов: Бедни сме заради Столетницата- БСП . 14| 6341 |12.08.2015 Борисов забрани търговията с вода от аязмото в Плиска . 0| 5532 |29.07.2015 Вижте одобрените от "Борисов 2" бг-кандидати за европейския икономически комитет

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads