Реклама / Ads
11| 7732 |24.01.2017 ПОЛИТИКА

Иде пореден доклад на ЕК с унищожителни критики за корупцията

.
Корупция
Пореден европейски мониторингов доклад очаква България, като неговата чернова ще бъде публикувана през утрешния ден. Според източници на Фрог документът ще бъде изключително критичен към управлението на страната, главно в отношение на борбата с корупцията или по-скоро нейната липса.
 

Опитът на отиващото си правителство да отметне тези критики с приемането на антикорупционен закон се провалиха напълно. Припомняме, че нормативният акт бе внесен от вицепремиера Меглена Кунева, но така и не бе приет в пленарна зала. Според европейските чиновници пък създадените звена за борба с корупцията и особено с корупционните практики сред висшите ешелони на властта не дават никакви резултати.

 

Ако смятате, че тези заключения са ви познати, то не се бъркате. Заключенията на ЕК през последните две години напълно се припокриват и с тазгодишните им.

 

В началото на 2016 г. в европейския мониторингов доклад се посочва нуждата от изпълнение на приетата през пролетта на 2015 г. национална стратегия за борба с корупцията, както и приемане на правителствен антикорупционен закон.

 

Експертите от ЕК тогава са искали и създаване на единен орган с независим мандат за борба с корупцията по високите етажи. Те настояват и Агенцията за обществени поръчки да получи правомощия и организационен капацитет, за да извършва задълбочени проверки на процедурите за обществени поръчки.

 

Дали положението е било различно през 2015 г.? Не и според мониторинговия доклад на ЕК за предходната година. Европейските експерти тогава са заключили, че броят на окончателните присъди за корупция по високите етажи и срещу организираната престъпност е много малък.

 

Звеното БОРКОР, създадено при първия мандат на премиера Бойко Борисов, не е постигнало резултати, отговарящи на неговото финансиране, смята ЕК. Отново се припомня високия риск от корупция в търговете за обществени поръчки с препоръката за затягане на процедурите там.

 

В заключение – какво можем да очакваме от доклада на ЕК утре? Абсолютно същите критики, както и през предишните години, тъй като борбата с корупцията не е напреднала дори с малко.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4043 |19.01.2017 Цацаров поиска да се отложи дебата за доклада от европейските прокурори . 0| 3613 |22.12.2016 Пореден медицински стандарт падна в съда . 0| 3887 |16.12.2016 Валери Симеонов: Виждаме пореден обрат при Борисов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads