Реклама / Ads
14| 5899 |13.11.2008 ПОЛИТИКА

IHT: В България се надигат гласове срещу корупцията, въпреки опасностите

.
Разкриването на корупцията не е за страхливи хора в България, където подкупите са просмукали тъканта на живота, пише "Интернешълън хералд трибюн".
 

 

Voices against corruption labor in Bulgaria despite dangers, by Doreen Carvajal 

 

Вестникът публикува днес обширен репортаж от София под заглавие "В България се надигат гласове срещу корупцията, въпреки опасностите" с автор Дорийн Карвахал.

Има тихи ъгълчета в 7-милионна България, където срещу корупцията се надигат гласове - на журналисти, две неправителствени организации, няколко природозащитни организации и дори някои политици, пише авторката. Много противници на корупцията работят тихомълком, като методично събират информация в местни неправителствени организации, за да разкрият системната корупция, която накара "Трансперънси интернешънъл" да обяви България за най-корумпирана от 27-те държави в ЕС.

Някои журналисти и изследователи предприемат публична битка с корупцията и се изправят пред заплахи за убийство, бомба в дома им, телефонни обаждания от представители на организираната престъпност и дори потрошаване на костите с тръби и чукове, пише вестникът, като припомня за побоя над Огнян Стефанов.

В статията се припомня смъртта на експерта по съдебна медицина проф. Стойчо Раданов, който беше намерен обесен на детска площадка. Може ли смъртта на съдебен лекар да е убийство или е самоубийство, провокирано от напрежението, че се противопоставя на системата, задава въпрос Дорийн Карвахал. За Раданов, противопоставянето на властите беше най-тежката част от работата му като съдебен лекар. "Корупцията засяга цялото население - от чиновници в провинцията до висши представители на правителството. За съжаление хората ги обзема апатия. Те я приемат като част от живота си", цитиран е дословно главният редактор на "Фрог нюз" Огнян Стефанов. Заради европейският натиск за изкореняването й, походът срещу корупцията се е превърнал в модерна идея и дори остро политическо оръжие, добавя "Интернешънъл хералд трибюн". Представители на опозицията използваха обвиненията в корупция, за да подкопаят позициите на своите противници, правейки така че трудно да може да се открие границата между чистите и тъмните мотиви. "Борбата срещу корупцията се превърна в политическо шоу", заяви изпълнителният директор на фондация "Риск монитор" Стефан Попов. "Ако всички са срещу корупцията, това означава, че никой не е срещу корупцията. Тогава можеш да използваш борбата с корупцията за свои собствени политически цели".

Вестникът цитира още и изпълнителния директор на Съюза на съдиите в България Ива Пушкарова, чиято снимка е поместена на интернет изданието. Пушкарова казва, че в българския юридически елит адвокатите са съвсем наясно за съществуването на съдии с криминални връзки. "Как знаем ли? Те имат брачни или бизнес връзки с шефове на организираната престъпност. Те са съседи. Обикновено босовете на организираната престъпност живеят в защитена територия в комплекси и те живеят в същия район." "Интернешънъл хералд трибюн" пише, че тази атмосфера е далеч по-неразбираема за чужденците и припомня за посещението на представителя на Комисията по петициите към Европейския парламент Дейвид Хамърщайн, който беше таксуван пет пъти повече от нормалната тарифа за превоз с такси от летището до центъра на София. Хамърщайн се оплака на министъра на транспорта, но "не е получил утеха" от него. Българите, които разследват корупция и организирана престъпност често развиват собствени стратегии, за да сведат до минимум рисковете. Дългогодишният криминолог към Центъра за изследване на демокрацията Тихомир Безлов говори открито по радиото и телевизията, като разчита, че публичността му носи защита. Този месец България се опитва да избегне загубата на милиони евро от европейски субсидии за строителство на пътища и земеделие, след като Европейската комисия реши, че парите са уязвими на измама, престъпни мрежи и слаб финансов контрол, добавя в статията си Д. Карвахал.

Published: November 12, 2008

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 7188 |13.10.2008 Трагикомично за пътната инфраструктура в България . 32| 9889 |23.09.2008 Хамбургер Абендблат: Липса на контрол и голяма бедност в България . 12| 7929 |11.09.2008 България има проблем с морала . 8| 5974 |14.08.2008 Германско радио: България - страна на огромни суми и тъмни канали*

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads