Реклама / Ads
20| 14781 |01.06.2018 ПОЛИТИКА

Илиян Василев: Договорките от Москва започват да излизат наяве

.
Тихо и полека излизат подробности от ”договореностите” в Москва. Първо, България потвърди позицията си да не подкрепи ЕК в усилията и да получи мандат за преговори с Газпром относно Северен поток-2. Това е пряка и груба игра в полза на Москва. Логиката е - германците си правят Северен поток-2, ние ще си правим продължение на Турски поток. Кремъл щастлив.
 

Отчуждаването ни от ЕК при защитата му на общи каузи на страните от Централна и Източна Европа и то миг след като комисията потвърди възможностите ни да договоряме по-ниски цени и по-изгодни цени от Газпром. Вместо това вдигаме цените на природния газ от 1 юли - отказваме да поискаме дължимото си както сега, така и за минали надплатени суми.


Пак гранд схеми и някой търси да си направи поредните хотели, да купи поредните яхти, избори, да направи поредната властова комбинация.


Второ, правителството отново влезе в играта, която Москва му предложи, да го води за носа със стръвта на някакъв неясен вариант на Южен поток, докато реално само ние правим компромисите. Булгаргаз е просто филиал на Газпром досега компанията не е купила и грам газ от друг продавач, нито е обявила търгове за това.


Тръгва поредица от стратегически инвестиции от Русия в България в критична инфраструктура. Това е част от отговора на Кремъл на санкциите - нареди на изгонените от Запада олигарси да инвестират в "близката чужбина" и България е отгоре на списъка. Това е План Б на управляващия тандем у нас, в случай че нещата се влошат покрай казуса Магнитски и по-твърда линия на ЕК и особено на европейските страни спрямо българския "елит".


Последно, ГЕРБ започнаха да се заиграват с унгарския вариант за АЕЦ "Белене". За да построят Пакш, Росатом, т.е. Русия се съгласи да даде дългосрочен междудържавен заем/тук идва логиката на участието на министър Горанов в делегацията/ на стойност $11 милиарда за 30 години. Останалите пари се дават от самото унгарско правителство. В нашия случай "юнаците" смятат, че тази част ще бъде покрита от оценката на направените вече инвестиции. Тънкостта тук е, че заемът е държавно гарантиран, а Унгария трябва да започне да го изплаща ..... бинго!!! - независимо от това дали двата блока в Пакш са завършени и пуснати в експлоатация - т.е. не дават никакви приходи. Лихвените равнища също са много интересни и разбира се, по стар обичай - както при Южен поток, много от нещата ще останат "търговска тайна" - т.е. предмет на договореност между две фирми - БЕХ и Росатом. Тук е сладостта на държавния бизнес - когато им е изгодно - президент, премиер, министри говорят, че те отговарят само за политическото, а другото се решава на техническо равнище. И като се "слезе" на техническото равнище всичко става търговска тайна. И обществото остава "на тъмно", само със сметката на загубените милиарди. Един пример - как само лихвата за подобен заем скоро даден на страна от Третия свят от близо 12 милиарда долара, стигна .... изненада ..... $ 8 милиарда долара!!!


Така Москва печели от всякъде - от заема, от строителството, от продажбата на оборудване. Наскоро сключена сделка с Египет - която първоначално беше за $ 25 милиарда след изтичането на срока на заема за 35 години става - задръжте дъх ..... $71 милиарда. И това при положение, че накрая има функциониращи и продаващи енергията си реактори, което в нашия случай просто няма как да бъде сигурно.
Все се надяваш да измислят нещо умно, нещо интелигентно, с познаване на финансовия инжинеринг, така че да не се срамуваш, а накрая излиза второрязраден кръжок. След това ще отричат и че са говорили за финансирането на ъпгрейда на транзитната ни инфраструктура през България по същата схема за Турски поток.
Все тръгват като аслани ...... в началото.

 

Източник: Фейсбук страницата на Илиян Василев

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 14137 |02.05.2018 Илиян Василев: Русия няма да допусне вариант в Армения, да не се отчитат нейните интереси . 41| 23712 |09.03.2018 Илиян Василев: Сидеров ще свали правителството - Москва даде заповед . 8| 8754 |07.02.2018 Илиян Василев: А защо не манифестации с ликовете на Пеевски и Цацаров? . 9| 6233 |24.01.2018 Илиян Василев: Трудно може да се намери по-потънала в грях от БПЦ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads