Реклама / Ads
14| 112748 |05.12.2019 ПОЛИТИКА

Ирландски леден душ за ”честито” на Иван Гешев

.
Клеър Дейли
Има такава държава и тя се казва Ирландия. Населението и е 4,7 млн души. Територията – 69 300 кв/км, срещу 111 000 на България. Брутният вътрешен продукт на Ирландия през 2018 г. минава 373 млрд долара. БВП на България за 2018 г. е 68 млрд долара. БВП на Ирландия нараства със 7,8 на сто през последните две години. На всеки ирландец се падат близо 79 000 долара на година.
 

Държавен дълг на глава от населението – около 55 000 долара. През 2016 г. Ирландия е имала 26,3% нарастване на БВП – най-много в Европа. Заради успешни реформи във важни сектори като икономика, здравеопазване, правосъдие и др. безработицата е в границите на 4% (Борисов обяви, че догодина безработицата в България можело да падне до 4,4 на сто и това щяло да бъде абсолютен рекорд… На местно ниво.) Средната брутна работна заплата в Ирландия е 3 335 евро на месец. След плащане на данъците и осигуровките - 2 500 евро. Ирландия е на 18-то място по корупция в света, а България - на 77-мо. Само през 2019 г. чужди инвеститори и граждани са закупили недвижими имоти в Ирландия за 500 млн евро. Над 50 големи американски компании са започнали реализации на бизнес проекти в Ирландия през 2019 г. Ирландската образователна система (като част от Британската система) е на 6-то място в света по качество. Българската – на дъното.

Данните са на Международния валутен фонд. Приблизително същите са и на Световната банка.

 

Припомняме всичко това, защото една ирландка в Брюксел направи нещо, което в България никой не се осмелява. На ниво политици – журналисти се намират все още. Евродепутатката Kлeъp Дeйли (Eвpoпeйcĸa oбeдинeнa лeвицa) заяви пред комисията, в която във вторник бе представен новият български главен прокурор Иван Гешев: „Бългapия пaдa нaдoлy в индeĸca зa ĸopyпция и тoвa pyши имиджa нa cтpaнaтa. Πpиcъcтвиeтo нa г-н Гeшeв пpeдизвиĸвa cepиoзни пpитecнeния cpeд нac, вĸлючитeлнo и във вpъзĸa cъc cĸaндaлa „Aпapтaмeнтгeйт“, иcĸaмe дa гo чyeм и зa гpyпaтa „Heдoceгaeмитe“, зa дoгoвapянията, дoвели до пo-лeĸи пpиcъди. И oщe – ĸaжeтe ĸaĸ cтe били избpaн за глaвeн пpoĸypop нa фoнa нa мнoгo бypни пpoтecти oт гpaждaнитe. Aвтopитeтът нa зaceдaниeтo ce пoдpивa oт пpиcъcтвиeтo ви!

 

Когато на ниво европарламент се използва израз: Aвтopитeтът нa зaceдaниeтo ce пoдpивa oт пpиcъcтвиeтo ви, - това е силно смущаващо. Още по-смущаващо е, че повечето медии в България пропуснаха въпросния "инцидент".

 

По повод желанието на българското правителство да отпадне мониторинга за съдебната ни система, неотдавна г-жа Дейли коментира пред БНР, че това би било прибързано. Тя е съгласна, че е дискриминационно само две страни – България и Румъния – да бъдат обект на мониторинг, но в същото време подчерта, че страната ни има сериозни проблеми с върховенството на закона и корупцията. Даде конкретни примери с ирландци, които са закупили имоти в района на Поморие и са подложени на репресивни действия от страна на управителя на комплекса. Дори след решение на българския съд в полза на ирландските граждани, решението на съда не се изпълнява и нито една институция не реагира. Да сте чули български политик или евродепутат да защитава по конкретни казуси отделни или група български граждани?

 

През 2016 година в Ирландия е гласуван нов закон за борба с корупцията. И преди това борбата с това явление е била засилена, но през последните години се действа наистина безкомпромисно. Дефинирани са всички престъпления, свързани с корупционни практики и отнасящи се до конкретни категории политици и висши държавни служители. Конкретизирани са всички действия, които влизат в понятието „корупция“. Осъдени са или са в съдебна фаза дела срещу министри, депутати, висши полицейски служители, магистрати, бизнесмени и др.

 

По върховенство на закона Ирландия (в рамките на Великобритания) е на 11-то място. България – на 55-то. По корумпираност Ирландия отново е на 11-то място, а България е на 77-мо.

 

Понеже у нас няма нито един висш политик или управник осъдени или със заведено дело за корупция, властимащите се хвалят, че такава няма. Щото ако имало, нали... Никой не вярва на това, но приемаме безропотно все по-наглите твърдения в посока на големите успехи в борбата с корупцията.

 

Българите са талантливи и успяват да се реализират в много страни в различни области. Кратките сравнения с Ирландия са продиктувани не от нихилизъм, а защото се чуха гласове – в кафяво-жълтите медии, - срещу ирландката Клеър Дейли. К'ва е тая, бе?! Да си гледа ирландските работи. Статистиката показва, че в Ирландия си гледат ирландските работа, но тук не се получава. И когато се казва истината или се критикуват управници и висши прокурори, това не е заяждане, а желание и ние да вървим напред и да се равняваме по по-добрите.

 

Защото има такава държава - Ирландия, но за България все по-често ще поставяме въпросителна…

 

Фрог нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 18856 |05.01.2017 Не студът -„Леденият пиар” на властта ще ни умори . 17| 10285 |27.12.2010 Коледен подарък за България . 8| 6189 |18.06.2008 Неудобният ирландски урок по демокрация . 7| 11861 |10.04.2008 Таймс: Последен шанс – после им спрете парите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads