Реклама / Ads
93| 9531 |15.09.2009 ПОЛИТИКА

Искаш ли да си българин в Македония, чака те съдбата на Спаска Митрова

.
Чакайте негативни информации за делото на българката в македонския затвор, изразиха опасения днес от Инициатитивният комитет „Спаска Митрова”. Те призовават гражданите на хоро за Спаска в четвъртък пред посолството на Р Македония.
 

Инициатитивният комитет „Спаска Митрова” организира в четвъртък от 18 часа пред посолството на Р Македония в София мирен, граждански протест в подкрепа на българката, хвърлена зад решетките на зловещия затвор Идризово край Скопие. Този протест изразява гневът и недоволството на българите и свободните европейци от Република България и Република Македония. Драконовската средновековна присъда и насилие над една 23 годишна майка на малко дете напомнят далеч отминали времена и методи, за които светът с ужас си спомня, казват от инициативния комитет. Те настояват за нейното незабавно освобождаване, както и за публично извининие и компенсации от страна на македонската държава за злонамереното и превратно приложение на Закона върху една беззащитна болна жена с болно малко дете. Организаторите недоумяват дали Европейският съюз може да препоръча начало на преговори за присъединяваване на страна с политически затворници, което е в пълно противоречие с Копенхагенските политически критерии за членство и дали Република България би могла да поддържа членството на такава страна ?

"Държим да подчертаем, че Спаска не е изолиран случай и че разгърнатата, повсеместна и непрекъсната антибългарска кампания в Република Македония и извън нея е несъвместима със стремежите й за членство в демократична, правова и толерантна Европа. Нека всички знаят, че и до днес в Република Македония се поставя трънлив обръч около хората, които се самоопределят като българи – брутално са изхвърляни от работа, изложени на крайна мизерия, хулени и подигравани и дори подлагани на физическа разправа. Европа и светът не могат безучастно да гледат и да толерират това", казват още от комитета.

Организаторите канят всички граждани на протеста и подчертават, че той е граждански, мирен, надпартиен, общонароден. Молият всички да изоставят политическите си пристрастия и като свободни хора, европейци и българи с музика и танци да изразят отношението си към случая "Спаска Митрова" и аналогични събития в РМ. Искат да покажем, че милеем и обичаме Вардарска Македония, защото едно време да си македонец от Вардарско е значело само едно – да си достоен българин.

Перица Аврамов, член на комитета съобщи днес на пресконференция, че срещу Спаска има 8 обвинителни акта, от които 3 са за едно и също нещо. Той изрази опасения, че в това много тежко дело не е изключено да бъдат активирани и условните присъди срещу българката. За пореден път ще се отнеме българско дете от български ръце, добави той и обяви, че във връзка с този случай има всякакви основания да се смята, че тепърва ще очакваме негативни информации. Основното послание в казуса е, ако искате да бъдете българин в Македония, ви чака съдба, аналогична на Спаскината, предупреди Аврамов.

Защо няма никаква реакция на Българския хелзинкски комитет по случая, запита Александър Радонов, внук на известния ген. Крум Радонов от Банско. те защитават всякаква паплач, а тук немеят, категоричен беше той.

Председателят на АРГО Даниел Панчев, македонски българин от Пиринско, обяви, че опитите да се възседне протеста от страна на някои политически сили, е нечистоплътен. Той призова официалните институциите да поемат своите задължения, за да може една несправедливо обвинена майка да излезе от затвора Идризово, за да се грижи за детето си и да се лекува. Каузата не търпи политически заигравания, категоричен беше той и отправи послание към всички българи в Македония: "Ние сме тук и ви подкрепяме!"

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 6430 |02.07.2009 Ако не искаш друг да избира вместо теб . 3| 7495 |22.04.2008 Идеологът на македонизма се оказа чист българин! . 6| 10743 |16.07.2007 Българин да се наричам – по морето радост е за мене!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads