Реклама / Ads
0| 5258 |14.05.2011 ПОЛИТИКА

Юдит Ланг: Не сме закъснели с решението за Шенген

.
н. пр. Юдит Ланг
До края на юни трябва да бъде взето политическо решение за присъединяването на България към Шенген. Най-голямото завоевание на ЕС е премахването на границите. Емигрантите по икономически, а не по политически причини да бъдат задържани в техните страни.
 

Посланикът на Унгария н. пр. Юдит Ланг коментира унгарските дни на културата у нас в предаването Седмицата по Дарик. Оркестърът 100 цигански цигулки свири само в България, това е било лична инициатива на Юдит Ланг.

Унгарското председателство на ЕС трябваше да даде отговор за присъединяването на България в Шенген. До края на юни трябва да бъде взето политическо решение, мисля, че за това не сме закъснели, на практика унгарското председателство винаги е заявявало, че това е възможно. Надявам се, че ще постигнем консенсус с България и Румъния, които се надяват на това, както и със страните, които дават оценката. Надявам се, че ще успеем да съставим график за присъединяването им към Шенген до 2011 година.

Датчаните връщат граничните си пунктове, може би Шенген ще пропадне?, попита водещият. Аз не вярвам в това, отговори посланик Ланг. ЕК е подложила на проверка това решение на датчаните и Съветът по вътрешен ред и правосъдие заседава по темата Шенген – дали да се ревизира, или не. Много от страните се обединиха, че не трябва да бъдат въвеждани тези вътрешни проверки. Най-голямото завоевание на ЕС е премахването на границите.

Посланик Ланг коментира и модернизацията на Шенген, която трябва да се извърши и тогава ЕС ще помисли как могат да се подпомогнат страните от Северна Африка. Емигрантите по икономически, а не по политически причини да бъдат задържани в техните страни. Трябва да се подобри икономиката на родните им страни, защото тези емигранти е невъзможно да бъдат разпределени между страните в Европа, препоръча тя.

Гърция е страна членка на ЕС, солидарността е принцип, силно застъпен в съюза, затова ЕС предостави помощ на Гърция, както и на други страни. Тези въпроси не трябва да се разглеждат емоционално, поясни Ланг. Ние създаваме правилата и тряба да ги спазваме, категорична беше тя и каза, че не трябва да подхождаме демагогски към проблемите на затруднените страни.

Посланик Ланг коментира новия медиен закон в Унгария като посочи, че трудно може да си представи правителство, което е било в опозиция да ограничи правата на медиите. Един отговорен журналист има свое съзнание и отговорност спрямо себе се и останалите, не вярвам той да може да бъде ограничен в работата си. В Унгария медиите имат голям спектър, не е проблем в закон да бъде обхванат той, поясни Ланг.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 75| 5967 |14.05.2011 Б. Борисов: Няма да се дам на комунистите . 37| 23602 |13.05.2011 Доган, Борисов и Сидеров – новата Тройна коалиция,Фидосова отрича . 49| 7407 |13.05.2011 Сл. Бинев: Президентските избори приличат на избори за шеф на Коза Ностра . 56| 6672 |12.05.2011 Забавно е как някои се страхуват дали ще се кандидатирам за президент

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads