Реклама / Ads
8| 5022 |07.01.2010 ПОЛИТИКА

Юрген Рот: БСП клеветят Желева пред Брюксел

.
Фрген Рот
Ако Румяна Желева не бъде утвърдена за еврокомисар на ЕС, може да бъде обяснено със силното влияние, което БСП продължава да има в Брюксел. Това обяви пред Дойче Веле известният разследващ журналист Юрген Рот.
 

Той стана популярен в България с книгата си за страната, в която описва връзките между политиката и мафията, конкретните му обвинения срещу екс вътрешния министър Румен Петков и варненската групировка ТИМ.
Рот предупреди от ефира, че заемането на поста няма да бъде лесно изпитание за Желева, защото е обект на атаки, свързани със съпруга й, който е управлявал бургаския клон на банката на ТИМ. Именно това стана повод в европейски медии да се появят материали за връзки на семейството на Желева с мафията. Най-яростни в тази посока бяха атаките на Зелените в ЕП. Рот твърди, че е разговарял с техни представители и установил, че информацията им за такива обвързаности са оскъдни и не почиват на сериозни доказателства.

”По-скоро смятам, че тези обвинения, които в България идват от лагера на БСП, са акт на отмъщение, клеветническа кампания. Според мен Желева има добро име, а обвиненията срещу нея заради работата на съпруга й в банка на ТИМ не са аргумент да се твърди, че тя може да е замесена в някакви мафиотски истории", категоричен е германският журналист.
Юрген Рот дава и своето обяснение за клишето „подземен свят”: "Какво означава - подземен свят? Дори премиерът Борисов не смята, че срещу хората от ТИМ трябва да бъдат предприети действия. Във Варна имаше оплаквания от някои неправителствени организации, но тогава Бойко Борисов също изобщо не реагира. На този фон е много трудно да бъдат отправяни каквито и да било обвинения срещу Желева или нейния съпруг. Вижте, това не е някаква банка на мафията, да се твърди подобно нещо би било пълна глупост. В момента тя принадлежи към групировката ТИМ, която междувременно успя да легализира огромна част от дейността си. Аз винаги съм казвал за ТИМ, че е висша форма на организираната и икономическата престъпност, но групировката междувременно успя да се трансформира", коментира Рот и обяснява, че обвиненията към групировката се отнасят повече за 90-те години на 20-и век. Журналистът е категоричен, групировката е имала закрилата на БСП.

Юрген Рот направи сравнение и между Желава и други еврокомисари: „Вижте и германския комисар г-н Йотингер, който също не се ползва с особено добро име. В сравнение с него г-жа Желева е направо като бисер. Да, срещу нея има кампания за дискредитиране. Доколкото я познавам, смятам, че Желева е компетентна и може би ще бъде добра комисарка. Що се отнася до обвинението, че е "гангстерска съпруга", това е насочено към нейния мъж. В Германия подобни обвинения биха били безпочвени, защото не могат да бъдат подкрепени с доказателства. Знае се само, че съпругът й работи в банка, която е част от групировката ТИМ и която по-малко или повече се занимава и с някакви не съвсем законни дейности, както и всяка друга по-голяма банка. В този смисъл тук няма някакви съществени разлики", каза Рот.

Жители на Бургас пък започнаха подписка в защита на Румяна Желева, от чийто район започна политическата и кариера.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 7036 |06.01.2010 Продължават атаките срещу министър Желева . 42| 9615 |23.12.2009 Нашенски евродепутатки подливат вода на Р. Желева? . 13| 5811 |15.12.2009 Атакуват Желева с нечестни слухове . 23| 7075 |22.10.2009 НЦИОМ: Румяна Желева качва 18% доверие

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads