Реклама / Ads
24| 7740 |20.11.2020 ПОЛИТИКА

Ивайло Калфин: Никой не разбра какво точно искаме от Северна Македония

.
Ивайло Калфин
Това, което не неправи българското правителство, е да обясни какво точно иска от Северна Македония. Това каза бившият външен министър и евродепутат Ивайло Калфин.
 

„Като слушам Каракачанов и външния министър Захариева, те говорят различни неща“, коментира той. Калфин подчерта, че в Европа не е изложена българската позиция, която доведе до вето за македонската евроинтеграция и чуждите медии цитират само това, което казват политиците в Скопие.

 

„Какво точно защитихме?“, попита риторично Калфин пред bTV, по повод действията на правителството по отношение на Северна Македония.

 

Не мисля, че защитаваме българската история с позицията си за Северна Македония, България трябва да сложи няколко изпълними точки и да постави срок. Това коментира бившият министър на външните работи Ивайло Калфин по бТВ във връзка с казуса за присъединяването на южната ни съседка в ЕС.

 

Даваме на историци и експерти да решават политически спорове. Това е сбъркано в Договора за добросъседство. България трябва да бъде активна, да сложи няколко изпълними точки и да постави срок и да каже: „Ние искаме да се случи първо, второ и трето, за да има някакъв резултат“. За езика България иска Република Северна Македония да пише навсякъде в ЕС националния език на тази държава. Коя друга държава го прави това? Това не може да ни разбере никой. Ние се отказахме от това. После казахме: „Добре, те поне да признаят българските корени на македонския език“. Това може да влезе някъде в споразумението, но не означава, че след това няма да се намери някой член на тяхната Академия на науките да каже някакви глупости“, твърди бившият евродепутат.

 

"Когато имаш нещо, то трябва да бъде конкретно и изпълнимо, за да може да убедим всички наши партньори, включително и тези в Скопие, какво трябва да се направи. Ние в момента решихме въпроса на тези, които са против ЕС и тези, които продават паспорти на македонци в София".

 

Какво точно защитихме в българската история и с кое? Някой ни разбра ли в Скопие, промениха ли някой учебник, някой разбра ли извън нашия регион? Какво точно защитихме? Ние преговори ще водим много дълго и по различни теми с нашите съседи. Въпросът е, че ние имаме интерес те да вървят по един път, който за нас е важен – хората да пътуват и търгуват и да има близки контакти между двете държави, а в момента се случва точно обратното, допълни Калфин.

 

Той коментира и поведението на евродепутата Джамбазки към протестиращите: "Наглостта и арогантността явно нямат граници в тези хора, които си мислят, че управляват в момента.  Не само евродепутат не може да си позволи такова нещо, а и който и да е. Да каже, че се е отбранявал от 5-ия етаж как са го целили с пиратки е толкова несериозно.  Това просто е арогантност и наглост", коментира бившият министър на външните работи и бивш евродепутат

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 25| 13555 |07.08.2020 Проф. Ивайло Дичев: На изборите ГЕРБ и Патриотите ще платят с лихвите . 26| 16055 |10.06.2020 Ивайло Мирчев: Комуникацията на Божков е да се договори с Паяка, да ерозира Борисов . 11| 9318 |06.07.2019 Калфин: Борисов е „Повелителят на калинките“, кандидатурата на Вебер бе обречена . 3| 6445 |09.01.2018 Арман Бабикян за Фрог: КСНС мина тихо и кротко, никой не продума за контрабандните лекарства

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads