Реклама / Ads
24| 13106 |29.05.2018 ПОЛИТИКА

Иван Костов: България е раздвоена и уплашена между Запада и Русия

.
Иван Костов Източник: БГНЕС
Отбраната трябва да бъде дълг и чест не само на министерството, но на цялото общество и държава. Това каза бившият премиер Иван Костов по време на конференцията ”Секторът на отбраната на Република България - мъчителен преход от посткомунистически към евроатлантически модел на развитие”, организирана от ”Атлантическия съвет”.
 

Костов даде за пример Министерството на образованието, което според него е отговорно със съдържанието на учебниците да подготвя зрелостниците за първата им гражданска отговорност - да знаят какво да ценят и пазят.

 

"Ако в учебниците по история се преподава носталгия по комунизма, скоро той отново ще почука на вратата. Ако зрелостниците не знаят, че имат европейска идентичност, те ще я загубят. Ако преподаватели влизат в аудиторията на Военната академия с разказ за това как НАТО и ЕС ще се разпаднат, България няма да има никакви офицери. Ако европейските и атлантическите ценности нямат своите бранители, тази цивилизация и култура на демокрацията и конкурентна пазарна икономика простя няма да я има", аргументира се Иван Костов.

 

По думите му тези неща трябва да се защитават на първо място от хора, а след това с военна техника, с технология и съоръжения.

 

"Преходът е мъчителен не само защото отбранителният сектор, а цялото българско общество, политическата прослойка, а и цели държавни институции, не са направили своя окончателен избор. Стоят раздвоени и уплашени между два различни свята. При това тези два свята - НАТО/ЕС и Русия, са в тежък конфликт помежду си, който се правим, че не забелязваме", добави експремиерът.

 

Той подчерта, че конфликтът е тежък заради нарушаване на международното право с окупиране на чужди територии, визирайки анексирането на Крим.

"Конфликтът се изразява в една пропагандна агресия, в една хибридна агресия, включително срещу България", допълни Костов, отчитайки, че отбраната ни е в много тежко състояние защото години наред са се правили компромиси.

 

Костов бе категоричен, че Европа не може да продължава да се крие под отбранителния чадър на САЩ. Той приветства решението на правителството да увеличи разходите за отбрана до 2% от БВП на България. По думите му обаче в Министерството на отбраната, а и в правителството като цяло няма необходимата "комплексна експертиза", за да бъдат развити отбранителните способности на страната. Той отчете, че създаването на отбранителни способности изисква големи инвестиции.

 

"Такива средства в развитите държави се управляват от специални институции, а и ние в България вече сме показвали колко сме слаби в управлението на проект с големи инвестиции", каза още Иван Костов, давайки за пример АЕЦ

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 11447 |18.05.2018 В. Енчев: С ”ИЛИНДЕНСКА МАКЕДОНИЯ” Каракачанов пак предаде България! . 2| 5296 |04.05.2018 Евродоклад: България е изоставила социалните домове . 4| 7538 |30.04.2018 Курумбашев: България да е истински европредседател, а не да се прави на частен брокер . 11| 8232 |11.04.2018 US доклад: Демокрацията в България се влошава!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads