Реклама / Ads
136| 16398 |11.06.2012 ПОЛИТИКА

Иван Костов обяви война на Любомир Павлов

.
Партията на Костов обяви война на медийния магнат Любомир Павлов. Тъмносините поискаха главният прокурор и правосъдният инспекторат да започнат незабавна проверка на делата срещу него и Огнян Донев.
 
Тъмносините се разгневиха на вестникарския бос заради изнесения публично преди дни разговор и го определиха като огромен скандал. В него Павлов заявява, че е отрязал главата на Костов, за да си плати дълговете. Очевидно той определя себе си като политически главорез, отсече Петър Москов.

ДСБ искат още прокуратурата да започне разследване за престъпление по служба заради твърденията за натиск върху висши магистрати в същия разговор. Тъмносините напомниха, че в публикувания разговор, собственикът на “24 часа” и “Труд” Павлов заплашва зам.-главния прокурор Бойко Найденов с омаскаряване, ако започне разследване срещу него. Павлов е готов да използва шантажира чрез притежаваните от него медии, заяви зам.-шефът на партията Радан Кънев.

Десните настояват премиерът Борисов да даде своето мнение за скандалния разговор и грубата задкулисна намеса в работата на съдебната власт. Хората на Костов искат президента Росен Плевнелиев да наложи вето върху промените в закона за съдебната власт, които позволяват сегашният състав на ВСС да определи следващия главен прокурор.


В материала е поместена и извадка от разговора:

Непознатият (Н): Значи, това за което те търсих…

Любомир Павлов (Л.П.): Да!

Н: На 29 май е дошло писмо от СГП, с което е одобрен докладът на Александров (зам.-шеф на следствието и директор на Икономически престъпления в НслС – б.р) и разрешават привличането ви като обвиняеми на тебе и Донев.

Л.П.: Какъв доклад на Александров?

Н: За завършената проверка. Значи никой нищо не е казал на Петьо Петров (следователят по делото – б.р.). Ти ми беше казал, че главният (става дума за главния прокурор Борис Велчев – б.р.) се е разбрал с него (с Петьо Петров) и му е казал да прекрати това нещо.

Л.П.: Петьо Петров не може да прекрати нищо, аз…

Н.: Значи такова нещо няма. Който ти е казвал такова нещо, те лъже.

Л.П.: Какво?

Н.: Че Петьо Петров трябва да прекрати това нещо (става дума за разследването – б.р.)

Л.П.: Ами трябва (да прекратят разследването – б.р.) Ако имат грам мозък в главата си дли сега ще го направят или не… Това, ако не го направят, ние ще излезем със заглавие на първа страница… „Символ на корупцията в България“. Затова Бойко Найденов (директор на НслС) вече никога няма да стане главен прокурор, защото той е началник на Ангел Александров. Който приеме поръчки срещу нас, това му коства главата. Факт е. Те (прокурорите и политиците – б.р.) трябва да го знаят това. Според теб, ти искаш да кажеш, че не го знаят всички?

Н.: Значи добре вървят нещата.

Л.П.: Аз си плащам дълговете! И на Иван Костов му пострада главата. Ние отрязахме главата на Иван Костов и Георги Първанов (в последните седмици „Труд“ и „24 часа“ направиха масирана кампания срещу Първанов в битката му за лидерския пост в БСП – б.р.).

Н.: Това добре, ама в предишния разговор, който водихме с тебе – кой ще стане главен лидер на СДС?

Л.П.: Ти кой искаш да стане?

Н.: Не, питам кой ще стане?

Л.П.: Аз мисля, че с това (с отстраняването на Костов – б.р.) се е изчерпал въпросът, мен не ме вълнува.

След това двамата дълго обсъждат кой какви връзки има в градска прокуратура, както и причината да бъде върнат първоначалния наблюдаващ прокурор по делото. (наблюдаващ прокурор по делото за няколко месеца е бил командирован от Пловдивската районна прокуратура, след което се връща първоначалният – Александър Павлов, който вероятно ще предяви иска Павлов и Донев да бъдат привлечени за обвиняеми – б.р.). Павлов излага хипотезата, че пловдивският прокурор е бил сменен, защото не е бил достатъчно агресивен, и че виновник за връщането на Александър Павлов е Бойко Найденов.

След това двамата обсъждат дълго кой би могъл да има влияние върху ръководителя на следствието. „По-важно е да се въздейства върху някой от Градска прокуратура“, казва Павлов. И добавя, че е по-трудно да се въздейства на Петьо Петров и неговия шеф Ангел Александров.

Павлов обяснява, че само неколцина биха могли да въздействат на шефа на следствието.

Л.П.: С Ангел Александров могат да говорят трима-четирима души. Единият е Ахмед Доган, той няма да се намеси. Вторият (не се чува) и Бойко Найденов. (Павлов пита каква друга информация в негова полза може да му нмери събеседникът. След което се разбират да се срещнат отново).

Втори разговор, състоял се между неделя, 3 юни, след участието на Любомир Павлов в сутрешния блок на БНТ, където след него в ефир е Маргарита Попова, и вчера.

Павлов говори по телефона отново за Ангел Александров.

Л.П.: Аз действам (информира някого). Дай да видим какво става с разследването. (Уговаря си среща следобед – там ще бъде фактически и Стоян Николов – адвокатът му по сделката с прехвърлянето на 83% от дяловете на Огнян Донев).

Л.П.: Нали каза, че Петьо Петров е човек разумен, разбран.

Н.: Тогава защо не общувате с него?

Л.П.: Моята адвокатка общува с него. Той просто трябва да направи определени неща. Например не трябва да прави трета експертиза (става въпрос за подписите по протоколите, които са спорни – б.р.), две експертизи вече са направени, ще станат за посмешище пред целия свят, ако направят трета експертиза. Аз ще му го кажа това на Цецо Цветанов. И той може да го спре.

Н.: Но Цецо Цветанов не може да му въздейства на Петьо Петров.

Л.П.: Може, може. А, ти недей така! От него (от Цветанов – б.р.) зависи кой ще остане в прокуратурата, кой ще напредне нагоре и кой ще си отиде. Знаеш, че сега се избира ВСС. От него зависи съдбата им в професионалния живот. Нали предстои избиране на нов главен прокурор. Те ще променят закона сега, за да се избере по-рано главният прокурор.

Н.: Аз слушам какво казва Маргарита (Попова), че този ВСС не може да избира главен прокурор.

Л.П.: Казва тя. Тя е вицепрезидент. От вицепрезидента нищо не зависи.

Н.: Аз не вярвам Бойко и Цветанов да не съгласуват с нея

Л.П.: Тя не знаеше в неделя за това (за промяната в съдебния закон – б.р.), те не я държат в течение, но те (от ГЕРБ – б.р.) ще си го гласуват в парламента, а на мен още в петък (1 юни – б.р.) ми казаха, че това ще се случи (приемането на закона който депутатите гласуваха вчера – б.р.). Те искат сегашния ВСС да избере новия главен прокурор.

Н.: Аз не вярвам Цветанов да може да влияе на прокуратурата… Мисля, че Бойко доста добре ръководи нещата, за да не позволи подобно нещо да се случи.

Л.П.: Ами Бойко и Цецо са еднакви.

Н.: Ама от Брюксел толкова много ще ги бият, ако направят подобно нещо.

Л.П. Ще обяснят, че трябва да има плавен преход и затова трябва да се изтегли по-рано (избора на главен прокурор – б.р.).

Н.: Ако не го направят по начина, по който…

Л.П.: Те ще обяснят следното нещо – че трябва да има плавен преход, че ще има три месеца избор. Шест месеца преди да изтече мандатът на сегашния, се избира новият. Както в САЩ – избира се президент, но не застъпва в деня на изборите, а минава време.

Н.: Добре, щом така говорите, сигурно имате нещо предвид, нали тук си говорим реално аз и ти.

Л.П.: Аз си говоря с Цветан Цветанов. Ей сега ще дойде. Мерси за информацията (която събеседникът му е донесъл – б.р.) Сега ще погледна. (изпраща го – б.р.)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 80| 11204 |16.05.2012 О. Минчев: Омразата към Ив. Костов можеше да построи АЕЦ "Белене" . 240| 10642 |26.04.2012 Петър Николов: В ДСБ ги е страх да кажат на Костов да си ходи . 18| 7106 |11.04.2012 Н. Пехливанов: "Атака" се изчерпа и се разпада . 103| 32128 |10.04.2012 Проф. Д. Иванов: Борисов е диригент, но няма оркестър. Идва страшна криза!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads