Реклама / Ads
15| 7760 |29.04.2009 ПОЛИТИКА

Иван Костов: Пемиерът Станишев е искал заем без условия от МВФ, но му отказали

.
Иван Костов Източник: Вяра Йовева, Frognews.bg
Разговорите са водени по време на мисията на фонда в България, но молбата била отхвърлена. Ако държавата не ореже разходите сега, годината ще завърши с 25% по-малко от планираните приходи, твърди лидерът на ДСБ
 


На заем от Bulgaria NEWS
Елена Маркова


Министър председателят Сергей Станишев е искал заем от Международния валутен фонд, но без тежките условия, които фондът поставя пред държавите, които финансира. Разговорите са водени по време на мисията на фонда в България, но на българските искания е отговорено, че „не е финансов субект с такова високо качество, за да получи такива преференции”. Това съобщи на среща с журналисти лидерът на Демократи за силна България Иван Костов. Той предупреди, че ако кабинетът не намали държавните разходи незабавно, годината ще приключи с 5-6 млрд. лева (25%) по-малко от планираните в бюджета приходи.

В момента бюджетът върви с 1,150 млрд. лева по-малко постъпления от предвиденото и според Костов ситуацията е драматично тежка.


Позицията на БСП и ДПС е, че страната ни няма нужда от споразумение с фонда. Последното беше заявено и от самия Станишев неведнъж. По време на мисията на фонда у нас мминалата седмица поне според официалните информации в дневния ред на посещението не е стоял въпросът за заем от фонда. Третият партньор в коалицията - НДСВ, настоява за предпазно споразумение, особено след като беше въведена възможността за нов тип „гъвкав кредит” за защита срещу ефектите от кризата. Той обаче е само за държави с доказано добри постижения.
При така очертаващата се криза, която ще се развихри през втората половина на годината, ще имаме 3,5% спад на икономиката, смята Костов.

Преразглеждането на бюджета е наложително сега, иначе следващото правителство ще трябва да съкращава държавните разходи драстимчно още през сепетмври,

аяви лидерът на ДСБ, според който това правителство ще задържи нещата колкото може по-дълго без сътресения, прехвърляйки проблемите на следващото.
Министърът на финансите Пламен Орешарски вече предложи допълнително свиване на разходите, но засега не среща подкрепа от колегите си в БСП и ДПС. Фактът, че министърът се е съгласил с МВФ и Световната банка, че въпросът с приемането на нови държави членки във валутния механизъм ERM ІІ и еврозоната не е актуален в периода на кризата, означава, че Орешарски се е предал, заяви Костов. Според него бързото влизане в еврозоната е най-добрия начин за излизане от кризата и възстановяване на икономиката. Европейската централна банка не може да не отвори процедура за България, ако тя изпълнява условията, категоричен е той. По думите му страната е трябвало да поиска влизане в преддверието на еврозоната още през първата година на членството си в евросъюза.

Сегашният кабинет не трябва да сключва договорите за строителството на газопровода „Южен поток” и АЕЦ „Белене”, защото ще натовари наследниците си

с тежката задача да сключват допълнителни споразумения за енергийните проекти, които според СДС и ДПС са неизгодни за страната. Приемствеността задължава управляващите да не оставят такъв ангажимент на правителството след тях, а инструментът е политическата почтеност, коментира договорките на Сергей Станишев в Москва тъмносиният лидер.
Решението на проблема с политическата корупция и злоупотребите с еврофондовеге според лидера на ДСБ е въвеждане на нови правила за изборите, които стопират възможностите за покупка на гласове. Парламентарната комисия, която контролира тези процеси, да е в опозицията, смята Костов.

Всички проекти, които кандидатстват за финансиране от европейските фондве, трябва да са публични в интернет,

а администрацията да не се намесва в процедурите за оценка на проектите. Прозрачност може да се осигури само чрез работещо електронно правителство и контрол на всяко работно място в администрацията, смята Костов. В този смисъл тече световна революция, огромни администрации в света се рационализират по този начин, обясни Костов бъдещите намерения на синята коалиция.
Промяната на изборния закон и въвеждането на 8-процентовия праг за коалиции Иван Костов коментира така: „Никой не може да спечели избори, елиминирайки политическите си противници с промени в законодателството”. Управляващите обаче направили услуга на коалицията между СДС и ДСБ, защото са накарали избирателите да се замислят с какво това политическо обедение е толкова специално, че да се налагат толкова спешни мерки срещу него.
„На евроизборите няма да можем да се явим като широка коалиция, партньорите ни искат да си опитат късмета сами”, каза още Костов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 6790 |28.04.2009 А. Атанасов: Очаквайте шумни акции на ДАНС . 34| 11178 |26.04.2009 Малки, мръсни тайни в ГЕРБ . 17| 5800 |25.04.2009 М. Кунева - големият коз на НДСВ . 3| 5639 |24.04.2009 ЛИДЕР продължават сами похода към парламента

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads