Реклама / Ads
0| 5357 |18.06.2015 ПОЛИТИКА

Хр. Иванов: В съдебната ни система има корупция и драстични нарушения

.
Христо Иванов
Не искам да коментирам неговите думи. Толкова грозно обвинение и зацапване на публичното пространство няма да позволя да продължава. Никога не сме имали конфликт с Георги Близнашки. Истината ще се разбере. Това каза правосъдният министър Христо Иванов в "Лице в лице" по bTV.
 
Моята компетентност е в това, че от много години се занимавам с анализ и наблюдение на съдебната система. Случайни хора трудно попадат на подобен пост. Ако това се случи значи те са били твърде удобни, добави той.

Иванов отново заяви, че готвените промени са след широко обсъждане с водещи конституционалисти, дори с европейски експерти. Те отговарят на международни критерии. "Проблемът вероятно е, че той не е бил питан. Всеки има право на своите упражнения", коментира правосъдният министър.

Трябва да сме много внимателни, когато коментираме конкретни дела. Афоризмите за романи не бива да ни пречат да стигнем до реалните проблеми. И когато приключа с политиката, ще седна да напиша един роман, който с удоволствие ще подаря на господин Цацаров.Това бе отговорът на въпроса защо правосъдният министър Христо Иванов иска да закрива военната прокуратура. Днес Цацаров каза, че Министерският съвет не е място, на което се решават и обсъждат такива въпроси. И допълни, че на заседанието на Висшия съдебен съвет, на което се е обсъждало редуцирането на съдилищата и прокуратурата заради тяхната натовареност, Христо Иванов не само не е направил такива предложения, включително и в писмен вид, но дори е отсъствал.

В българската съдебна система има корупция и драстични примери за нарушения. Превръщането на дебата за прокуратурата в истерична тема е просто начин да се „генерира” дейност, без да се разбере какво се предлага. Ние искаме дискусия по законодателните промени, които сме предложили”, заяви Иванов и допълни: „Нашите предложения съвсем не са последна дума, а начало на една дискусия. Ние ще чуем и съобразим всички аргументи, заяви Хр. Иванов.

Нека правим разлика между независимостта на главния прокурор и независимостта на прокуратурата. Моля да се фокусираме върху разговора по същество, заяви министърът. Той допълни, че не е преставал да общува с главния прокурор и разчита на диалога между институциите: Ние ще продължим да разговаряме с господин Цацаров, но трябва да чуем и външната експертиза по проблемите на българската съдебна система. Най-добре е е инициативата да дойде от прокуратурата.

Сложили сме на масата широк подбор предложения. Отворени сме за дискусия. Не се изчерпват проблемите само със Закона за съдебната власт. Колкото по-малко време хабим за крясъци, толкова по-добре, каза още Христо Иванов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 29| 7157 |24.04.2015 Мая Манолова: Апетитът на РБ към съдебната система е огромен . 11| 5515 |05.02.2015 Местан: Възродителният процес е въпрос за имунната система на демокрацията . 23| 5508 |27.01.2015 Близнашки: Реформи могат да взривят съдебната система . 4| 4745 |14.01.2015 Христо Иванов: Имам подкрепата на Бойко Борисов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads