Реклама / Ads
84| 8204 |19.02.2011 ПОЛИТИКА

Ж. Желев: Поведението на СДС и ДСБ е политически грешно

.
Желю Желев
Атаките срещу премиера за съжаление идват не само от официалната опозиция. А и от двете десни партии, които минаха към опозицията. Чакат ни избори. Там ще се решават по-далечните стратегически проблеми и на управлението, и на неговата съдба.
 

Но политик, особено премиер, няма правото да се поддава. Ако вземе да преживява всичко, ще му изгорят бушоните твърде бързо, казва пред Труд д-р Желю Желев.

Това е първото правителство, тръгнало да се бори с мафията. В същото време казвах, че трябва да се води битка не само по върховете, но и срещу битовата престъпност. В селата, където живеят предимно стари хора - младите са в града, са абсолютно беззащитни. Какви ли не издевателства видяхме. Убити и ограбени пенсионери за 20-30 лева. Да връщаме отрядите отпреди 1989 г. няма да даде резултати. В тази област трябва да се хвърлят допълнителни усилия и да се намери адекватна форма на борба срещу престъпността.

Един премиер не е длъжен да приема всичко, което опозицията поиска. Разбира се, той трябва внимателно да следи обществените настроения, защото те са важен индикатор за развитието. Борисов се съобразява и има случаи, когато отстъпва. Това е добре. Не е разумно да се инатиш като магаре на мост. Още повече от страна на един министър-председател. Имаше редица случаи, когато той, виждайки, че не е прав, се е съгласявал. БАН например. Но ако освободи вътрешния министър или други членове на правителството, които търпят критика, това не е гаранция, че нещата веднага ще тръгнат добре. Иван Костов освободи сума министри, но се стигна до пропадане на изборите. До пълна катастрофа. По-скоро от критикуваните министри трябва да се искат гаранции, че могат да подобрят своята работа, казва още президентът.

Чакат ни избори. Там ще се решават по-далечните стратегически проблеми и на управлението, и на неговата съдба.

Най-сериозната президентска кандидатура засега е Бойко. Стига да не направи грешки или неща, които търпят укор от общественото мнение.

Поведението на СДС и ДСБ беше политически погрешно. Може да подлагаш на остра критика правителствената партия. Но тъй като тя също е дясна партия, член на ЕНП, не бива да става по такъв начин. Те се превърнаха не в алтернатива, те станаха по-остра опозиция от традиционната!

Не може МВР и съдебната система да не използват специални разузнавателни средства. Но всеки случай трябва прецизно да бъде преценен дали е допустим, дали заслужава, дали е необходим. Мине ли се границата, могат да те обвиняват в много грехове. За щяло и нещяло не бива да се подслушва. Това го правят управляващите във всяка страна, заявява пред Труд Ж. Желев.

Не съм съгласен с някои несправедливи оценки за президентската институция. Особено за създаването на тройната коалиция. Ако Георги Първанов не я беше направил, България още щеше да подсмърча да влиза в ЕС! Това беше реална заплаха. Нека да си спомним също, че заедно с Николай Добрев Първанов върна мандата за ново правителство на БСП на 4 февруари 1997 г. За мене това е много важно. Това е първото бойно кръщение за един политик, че е станал държавник - че може да пренебрегне своята партия в името на държавните интереси. Тогава Добрев и Първанов избегнаха задълбочаване на конфликтите на улицата, които можеха да прераснат в кръвопролитие. Тази работа става много бързо и много лесно. Между другото забравя се че Луканов също върна мандат за управление, казва д-р Ж. Желев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 5860 |06.02.2011 Я. Нотев: СРС-тата могат да се използват за политически цели . 56| 8536 |10.01.2011 В. Сидеров: Трактора е политически таласъм . 10| 7731 |03.01.2011 Ат. Атанасов: Чака ни година на политически гадости . 44| 8614 |12.09.2010 Костов: Адвокати на Трактора защитават с политически тези, плашат в съда магистрати

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads