Реклама / Ads
16| 13174 |20.01.2010 ПОЛИТИКА

Желева си тръгна, да се стягат Нанев, Иванов и Фидосова

.
Бленуваната чанта на властта...
Румяна Желева се сбогува по възможно най-болезнения начин с мечтата си да стане еврокомисар. Пред очите на всички българи и цяла Европа. От самото начало тя не искаше да е външен министър, а висш служител в ЕК.
 

Процедурата и забавянето на Лисабонския договор наложиха друго. Освен това настъпи и много интереси. Но не това обстоятелство е виновно за провала. Като се обърне колата – пътища много, казва народът. Народът е мъдър, но никой не го бръсне за слива. Това е една от основните причини Желева да се провали, завличайки надолу и част от доверието в ГЕРБ и Борисов. Хубаво е човек да има самочувствие, но още по-хубаво е, ако е подплатено.

БСП, НДСВ, Антония Първанова, Меглена Кунева и пр. критици на Желева обаче да не потрива злорадо ръце. Те не са повече от нея. Да палят свещ, че обстоятелствата досега ги пощадиха от подобна ситуация. Щяха да лъснат неща, далеч по-нелицеприятни от тези около Желева. Добре е да го дават по-кротко.

Класически пример е Джон Кенеди. Не е бил идеалният президент, нито е притежавал качества на вундеркинд. Ескалирал войната във Виетнам, конфронтирал се открито със СССР, влязъл в конфликт с американския бизнес, потушавал с полиция и як бой антивоенни и социални протести. Гърмели и любовни афери. Но вярвал на екипа си. Именно екипът му го измъквал от всеки гаф навреме. Съветниците му, а не Кенеди, имат заслуга Карибската криза да не премине в Трета световна война.

Пътници от голямата политика могат да се окажат и министър Божидар Нанев и зам.-председател на НС Лъчезар Иванов. Те пътували в САЩ за сметка на човек, който има медицински бизнес в България. Става дума за шефа на федерацията „Американски граждани от български произход” и Евроатлантическия фонд Румен Хичев, който обаче е и шеф на „Остеотех”. (Каква изненада, нали?) Заради съмнения за конфликт на интереси Бойко Борисов е разпоредил случая да се провери от ДАНС. Чакаме резултатите.

Междувременно Лъчезар Иванов, известен в медсредите още като Лъчо Мозъка, както и министър Нанев обясняват на целокупното население, че всичко било открито и честно. Пътували, но не били в конфликт на интереси. Знаете ли, защо тези двамата трябва да си отидат моментално? Защото не осъзнават какво са направили. Или ако осъзнават, се опитват да го прикрият, което е още по-скръбно. Очевидно за тях Хичев е просто нов бай Иречек, който им предлага топла супа...

Защо и Искра Фидосова е в този списък, ще попитате. Нали е част от новото политбюро на ГЕРБ, значи е проверена, доказана и пр. Така е, но все още мъгла обгръща въпроса, дали семейството й има нещо общо с фирма „Моском-Ко”, която подменя дограмата на парламента. Някакви обяснения се дадоха в стил „всичко е законно”, но все пак данните сочат, че „Моском-Ко” ООД притежава 54% от дяловете във фирма „Моском Монтана” ООД. Съдружници в „Моском Монтана” са Николай Васков Недков (12%), Цветелина Фидосова Недкова, сестра на депутатката (11%) и Томислав Живкович, съпруг на Искра Фидосова (23%). „Моском Монтана” не била развивала дейност. Хубаво, но защо Фидосова трябваше да се вкарва в подобен филм? Не трябва ли тя да служи за пример, а млади и стари да и подражават? А дали кооперацията, в която живеят, заедно с парламентарната шефка Цецка Цачева, не е случайно собственост на същата „Моском-Ко”, на която данъкоплатците плащат наема? Гадни слухове ли са това или гадна истина? Защото ако е така, съвпаденията ще станат малко множко. Ако е така, де.

Има и други, които би трябвало да си вземат чантичката и да се сбогуват с политиката и властта. Ще следим поведението им и ще ви информираме навреме, скъпи читатели.

Би било от полза за всички нас, ако българските политици отделят повечко внимание на Винс Флин, Николай Увалиев, Ноам Чомски и др. Пред камината, в скъпарските си жилища, да отгръщат и тях, а не само спестовните си книжки и тези на Дан Браун. Ще си спестят доста ядове, а на избирателите – срам.

На конгреса на ГЕРБ Бойко Борисов каза: „И МВР, и ДАНС, и ние самите ще бъдем много внимателни към всяко едно хлъзгане. В случая медиите са наш помощник."

Дано да успеем да оправдаем доверието. Защото ето такива „хлъзгания” на политици докараха държавата до този хал.

Димитър Бояджиев
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 7329 |19.01.2010 Борисов да препрочита затворената страница "Желева" . 35| 23136 |16.01.2010 Желева – в Сибир! . 23| 7861 |15.01.2010 Кандидатурата на Желева: Шах и мат . 8| 5015 |07.01.2010 Юрген Рот: БСП клеветят Желева пред Брюксел

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads