Реклама / Ads
4| 5193 |03.02.2011 ПОЛИТИКА

Живот в хаос и страх

.
Празни банкомати, разбити жилища и магазини, хиляди избягали затворници - такава е в момента реалността в Египет. Протестите срещу режима на Мубарак са съпроводени от грабежи и насилие. Египтяните са обхванати от страх.
 

Кайро е потънал в хаос. Протестите срещу президента Хосни Мубарак оставят следа и в ежедневието на обикновените граждани. Училищата са затворени, магазините - барикадирани. Вместо обичайните задръствания, по улиците почти не се движат автомобили. Нощният живот е в застой заради вечерния полицейски час. Мобилните мрежи и интернет са почти изцяло прекъснати. Хората се страхуват от разразилата се престъпност.

На произвола на съдбата

"Банкоматите са празни, а около 5 хиляди затворници са на свобода, животът е несигурен", се оплаква жител на Кайро. През последните дни задържани от поне четири затвора в Кайро успяха да избягат. Вездесъщата иначе полиция се бе укрила през уикенда и така даде възможност на грабителите да се развихрят. Банди нападнаха магазини, супермаркети и жилища в по-заможните квартали, а служителите на реда се появиха по улиците на Кайро едва в понеделник.

Междувременно жителите на египетската столица трябва сами да се справят със създалия се хаос - организират се граждански отбрани, млади мъже си набавят оръжия, с които да защитават семействата и имуществото си. В някои части на града гражданската отбрана дори регулира движението по улиците и прогонва банди, които повреждат паркираните автомобили.

Тъй като никой не знае кога ще престанат протестите, много хора са започнали да се запасяват с основни хранителни продукти. В някои квартали обаче вече има недостиг на хляб и минерална вода. В някои магазини водата се продава на тройна цена. Тъй като банките са затворени, повечето банкомати са празни:

Промяната изисква жертви

"Не можем да изтеглим пари, в момента разполагам само с около 120 евро. С тези пари купуваме каквото можем, пък да видим докога ще изкараме така", казва Рафик Балади, композитор и музикант, живеещ в Кайро.

Въпреки тревогите и страховете хората в Кайро са наясно, че създалата се ситуация изисква своите жертви. "Въпросът тук не е докога хората ще успеят да издържат, въпросът е по-скоро колко дълго ще се задържи режимът", отсича един млад жител на Кайро. (ДВ)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 95| 9590 |26.11.2010 Ив. Костов: Всяка атака срещу Филчев е страхотен бумеранг . 17| 9148 |18.11.2010 Е. Сугарев: Филчев ужасно се страхува и му личи . 4| 5641 |19.03.2010 Цветанов: ГЕРБ не се страхува от осветяване на спонсори . 10| 10728 |18.02.2010 Die Presse: Кръстникът на мафията като застрахователен шеф

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads