Реклама / Ads
2| 4432 |16.03.2017 ПОЛИТИКА

Където и да стъпиш… все застъпници

.
Застъпници
Политизирай се, зове една от партиите, кандидатки за 44-ия парламент в предизборната си кампания. И българският народ се политизира ударно, но не чрез висока избирателна активност, а в трудова заетост за вота.
 

В предходен материал ви представихме схема за легално купуване на гласове за повече от 25 млн. лв., при това голяма част от тези пари идват директно от държавния бюджет. Докато за над 100 000 партийни представители, назначени в СИК и РИК, сметките са окончателни, то в частта за партийни застъпници и наблюдатели можем да следим в развитие.

 

А развитие определено има, показа проверка на Фрог. Малко повече от десетина дни преди вота броят на застъпниците и наблюдателите расте лавинообразно. По закон те не са платени, но е публична тайна, при това никой не я крие, че на всеки от тези застъпници и наблюдатели се плаща за дейността им през изборния ден, най-ценната от която е да пуснат глас за работодателя си. Така, без притеснения от криминално разследване, партиите пазаруват десетки хиляди гласове, а при достатъчно ресурси дори и стотици хиляди.

 

Регистрите на районните избирателни комисии се обновяват всекидневно, а с тях расте и броят на финансово ангажираните във вота хора.

 

Нека дадем конкретни примери. Изборните секции в 13 МИР Пазарджик са общо 359 на брой. Към днешният ден ДПС е ангажирало 167 свои застъпника. Или почти половината от секциите в областта са покрити от представители на ДПС. Всеки сам може да си представи, че освен сигурни гласове, тези застъпници могат да бъдат използвани и като контрольори на организиран вот.

 

Но Пазарджик не е единичен случай, а ДПС не е единствената партия, която разчита на тези похвати. За пример можем да дадем и БСП в Търговище, където партията досега е регистрирала 102 застъпника в общо 260 секции.

 

Във Видин пък Нова република е регистрирала 158 застъпника при едва 249 секции.

 

Важно е да се отбележи, че срокът за подаване на заявления за застъпници и наблюдатели е до 22 март. Очаквайте пълна проверка на Фрог за броя на застъпниците и наблюдателите, които партиите са ангажирали за вота на 26 март.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3584 |21.09.2016 Нинова от НС: Управляващите, където са началниците, натам се кланят . 3| 5361 |02.08.2016 Пуснаха отровен газ в селото, където свалиха руски хеликоптер . 0| 4259 |21.07.2016 Забраняват риболова на места, където плуват делфини

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads