Реклама / Ads
58| 8045 |20.09.2011 ПОЛИТИКА

Калфин на балотаж, Кунева буксува

.
Плевнелиев и Борисов има от какво да се страхуват.
 

Комбинацията Калфин - Данаилов е наистина силна,казва социологът Михаил Мирчев в интревю за в. Труд.. Плевнелиев и Борисов има от какво да се страхуват. Стефан Данаилов вероятно днес е единствената консенсусна фигура в левицата, специално в средите на БСП. Той е носител на емоционалната памет от времето на социализма. Днес 65% от българите изпитват остра носталгия към онези десетилетия. Той ще сплоти рехавите редици на БСП и на първи тур двойката ще постигне максималния възможен пропорционален резултат.


Ще си каже думата и мажоритарният престиж на Ивайло Калфин. От всички кандидати той единствен има подготовка и качества, за да изпълнява компетентно високата длъжност на президент на републиката. В сравнение с него Меглена Кунева все по-очевидно изглежда като амбициозна стажантка без реалистична самопреценка.


В момента Плевнелиев и Попова имат около 23-27%, но не от списъците, а от реалните избиратели в България. Вероятно това ще получат на първия тур на 23 октомври. На втора позиция ще е двойката Калфин - Данаилов. Сега те имат около 16-19%, но вероятно в следващите две седмици ще добавят още 3-5%. Ако скандалите около Плевнелиев вървят с такава динамика, той просто може да пропадне. И затова ще е пряко виновен неговият изборен патрон Цветан Цветанов.


Меглена Кунева вече буксува. Това не просто се усеща, то се чува ясно в ефир. Процентът й е паднал до 9-12%. До две седмици ще се свие с още около 5%. Тя няма основание да мисли за победа, единствената й грижа следва да бъде нейното политическо достойнство. Останалите кандидатури са обречени на резултат от по няколко процента на първи тур. Те си го знаят. Тяхната роля е единствено в говоренето.

 

Сега малко хора прогнозират, че е възможно кандидатът на ГЕРБ да не спечели. В тази логика задачата на първи тур на Калфин - Данаилов е да бъдат категорично втори, да отидат на балотаж, да са с под 10% разлика от Плевнелиев - Попова, да имат повече от 10% над Кунева. Това би било победа в сегашната тоталитарна ситуация. Но тук искам ясно да заявя, че на тези избори клокочи голяма изненада. Един милион избиратели ясно казват в изследванията, че наблюдават внимателно какво се случва и ще вземат окончателното си решение за гласуване в последните дни и седмици преди избора. Спомнете си отново Петър Стоянов от 2001 г. Това е учебникарска класика за самопроваляне. Тогава Георги Първанов просто си взе своето, докато Стоянов загуби 10% от глупост. Сега Цветан Цветанов играе същия сценарий, на практика прави всичко, за да провали ГЕРБ-кандидатурата. Вероятно е да успее. (Труд)

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 45| 8582 |18.09.2011 Медиана: Плевнелиев води; Кунева опасно близо; Калфин - трети . 40| 19643 |10.08.2011 Царят и Филчев спасяват Кунева от панделата . 52| 8488 |02.08.2011 М. Кунева: В. Танов е изолиран от правителството . 112| 10327 |29.07.2011 Медиана: Бойко е 4-ти по одобрение, Кунева и Първанов го задминават

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads