Реклама / Ads
38| 6514 |03.03.2014 ПОЛИТИКА

Калфин: Реакцията на Русия е пресилена

.
Последствията в Украйна по един или друг начин ще се отразят и на нас в зависимост как ще се развият нещата от тук нататък. Лошото е, че Украйна стана жертва на една геополитическа игра.
 

Това каза бившият външен министър и евродепутат Ивайло Калфин в сутрешния блок на Нова телевизия. Нека не забравяме за проекта „Южен поток", който в момента е до никъде, нека не забравяме и за това, че страната ни от години иска да си възвърне позициите на руския пазар, добави Калфин.

Относно коментара на Джон Кери, Калфин изрази очакване да чуе от него още, че не можеш да имаш отявлен национализъм в 21 в., когато имаш демократично управление. В момента начело на Украйна застават хора, които от години са известни със своите крайни националистически позиции. В страната живеят над 40 милиона души като 15 милиона от тях са руснаци, които не може да бъдат пренебрегнати.

Първата работа на новата власт беше да отмени закона за регионалните езици - Защо, попита бившият външен министър.

Русия отговаря с много по-силна реакция от заплахата, която я застрашава. Това, което се случва в Крим от гледна точка на международното право е вид военно нахлуване на територията на суверенна държава. Но всичко в Украйна е в резултат на години и години неглижиране на ситуацията там и натрупване на множество проблеми, които в момента се проявяват.

Това, което трябва да направят властите, вкл. Юлия Тимошенко, смята Калфин е да успокоят хората. Да им дадат сигурност, че няма да бъдат преследвани по някакъв начин за своите политически и граждански позиции. Формулата е да влезнат всички страни в мирен диалог, спазвайки международното право, преди да е станало късно, смята, че е изходът от ситуацията Калфин.

България при всички случаи ще трябва да заеме политическа позиция по случващото се в Украйна и то собствена позиция, а не просто да следваме тази, изразена от ЕС или някоя от другите големи сили. ЕС се забави с реакцията. Посланикът ни трябва да отиде в точката с преобладаващо българско население, да успокои хората, каза още Калфин.  
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 26| 6141 |09.12.2013 Калфин: ЕК няма да спре "Южен поток" . 13| 7195 |08.09.2013 Калфин: С двойни стандарти ЕНП не помага на ГЕРБ . 0| 8397 |28.09.2012 Робърт Търнър на среща с Яне Янев: В Русия управляват нов тип фашисти! . 86| 18054 |15.09.2012 България – Русия: война за мирния атом с всички средства

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads