Реклама / Ads
0| 5518 |02.07.2015 ПОЛИТИКА

Калфин: Не е сериозно минималната пенсия да е 500 лв.

.
Ивайло Калфин
С 40% по-високи пенсии ще получават новите пенсионери след 10 години. Това обяви социалния министър Ивайло Калфин. Според него не е сериозно това, което искат от „Атака”, а именно минималната пенсия да стане 500 лева.
 

„500 лева е нереалистично, както иска Атака. 6 млрд. лева допълнителни трябва да дойдат. Това е сметката. Нека обяснят от къде?, попита Калфин.

„Проектът предвижда плавно увеличаване на възрастта за пенсиониране на мъжете и жените до достигане на 65 години и за двата пола към 2037 г. за масовата трета категория труд. Предвижда се стажът за пенсиониране също да се увеличава с по 2 месеца годишно до достигането на 40 години за мъжете и 37 години за жените към 2027 г. За лицата, които нямат изискуемия осигурителен стаж, който е не по-малко от 15 години действителен такъв, се предлага също плавно увеличаване на възрастта за пенсиониране, която да достигне през 2029 г. 67 години”, обясни Калфин.

„Възрастта за пенсиониране на упражняващите първа и втора категория труд също плавно ще се увеличава до достигане на 55 години за първа категория и 60 години за втора. В момента работещите първа категория труд мъже се пенсионират на 52 години и 8 месеца, а жените – на 47 години и 8 месеца. Запазват се възможностите за по-ранно пенсиониране на работещите първа категория труд – на 45 години при 10 години стаж в случай на съкращения от предприятието. От 1 януари 2016 г. се предлага въвеждане на възраст за пенсиониране на работещите в сектор "Отбрана и сигурност", като възрастта следва да е 52 години и 10 месеца. Предлага се плавно увеличаване на възрастта до достигане на 55-годишна възраст”, добави министърът.

Относно изравняването на възрастта при мъжете и жените, Калфин обясни, че така ще се заличи една несправедливост в момента. „Това ще засегне жените, родени след 1972 години. Всички останали ще се пенсионират по-рано. В момента има дискриминация спрямо жените. Те работят по-малко и при по-ниско заплащане. Пенсионирането се прави на база стаж и пари. Така те получават по-ниски пенсии. Когато се изравни възрастта, няма да има дискриминация”, каза още социалният министър.

Калфин призна, че е подписал споразумението за учения на НАТО в България през 2006 г. и обясни, че имената на чуждестранните военнослужещи, които идват у нас, се знаят поименно.

Ако някой иска трайно разполагане на военна техника на наша територия, това трябва да бъде разписано от парламента. Сега нямаме такова нещо, надявам се да не се случва и занапред, заяви Ивайло Калфин. По думите му реакцията в момента се дължи на лоша комуникация и липса на информация.


„Нямам никакво намерение да влизам в надпреварата за првезидент. Казвам това ясно и официално”, добави той.





Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 5791 |06.06.2015 Мерджанов: Готвим се сериозно за изборите. Да не ни подценяват . 7| 4629 |06.04.2015 Калфин: БСП протяга ръка като светец . 7| 5543 |16.11.2014 Калфин: Ако правителството е брак по сметка, може да оцелее и по-дълго . 6| 5777 |05.11.2014 Калфин: Подкрепа означава участие в правителството

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads