Реклама / Ads
1| 8312 |14.09.2016 ПОЛИТИКА

Р. Кънев: България не започва и не завършва с Б. Борисов

.
Радан Кънев
България не започва и не свършва с Бойко Борисов, а камо ли с мен или други политици. Има проблеми, които са ни съпътствали през столетията и които със сигурност ще ни съпътстват и в бъдеще и смятам, че има стратегически насоки и интереси, които са много по-важни от отделната политическа кариера.Това каза той на сбирка в София ”20 минути с Радан Кънев”.
 
Кънев продължи встъпителната си реч с анализ на това как според него се променя политическата реторика в Западния свят. До неотдавна президентските кандидати са печелили по-скоро по представителността си, отколкото с идеите си, а предизборните дебати са били винаги по маргинални теми. В последните години обаче политическият разговор се е върнал върху темите, които наистина интересуват огромна част от обществото, отбеляза той.

По думите му те сега са само две - неравенствата, бедността и справедливостта; и сигурността, границите и национализма - както показват например резултатът от Брекзит или пък политическите настроения в Германия, които дават преднина на националистите. Трябва и в България да се говори за тези теми, защото партиите на статуквото бягат от тях, смята той.

"В България когато говорим за неравенство не може да не говорим първо за неравенството пред закона, за провалените десетки опити за съдебна реформа, за корупцията, която прави хората много по-неравни от всички други механизми на капитализма, от които мнозина на Запад са недоволни в момента", каза Кънев. Пример е ограбването на четвъртата по големина банка в страната КТБ от кръгове на интереси по най-високите етажи на властта, които водят до далеч повече загуби за нормалния бизнес от обявените 5 млрд. лв.

Следващият етап е вторичното разграбване, което наблюдаваме в момента, продължи лидерът на ДСБ. "Разграбването на активите на Корпоративна търговска банка с най-фрапантния пример - добиването на БТК от един бизнесмен, за който единственото, за което се чудим, е точно кой стои зад гърба му, но никой няма и най-малката илюзия, че става дума за реално разширяване на неговия бизнес. Ние се чудим отзад кой е - Пеевски, Борисов, двамата заедно, както твърди Цветан Василев, или руските служби. Не можем да знаем със сигурност, защото сламеният човек си е там на мястото - по начина, по който беше Пеевски, в момента е Спас Русев.", коментира Кънев.

Речта му продължи с критика към хвалбата на правителството за икономически ръст с 3%, на фона на двоен растеж в Румъния и на троен по показатели като предприемачество и инвестиции в малък бизнес. Според него Румъния се е впуснала в "същински реформаторски спринт", за да се отърси от асоциацията си с балканска държава пред перспективата да се формира тясно ядро от държави в Европейския съюз, от който неминуемо ще отпаднат точно източните страни и тези на опашката (като България).

Колкото до патриотизма и национализма - Кънев призна "историческия грях на десницата", че в началото на 90-те години темата за патриотизма била "харизана на левицата". На техните митинги се веел българския флаг, а на митингите до сините знамена - не.


Темите за национализма ще бъда водеща за години напред, убеден е десният лидер, и ако няма кой да изговаря и защитава тезата, че той у нас е изконно про-западен, то няма кой да защитава истинският български национален интерес. Изборът на учители и инженери да берат пъпеши и ябълки във Франция е напълно съзнателен и не е от омраза към родината, а защото сигурността на Европейския съюз, макар и разклатена, е пътят, по който те виждат справедливостта за себе си. Никой от тях не е получавал тук пълните си гаранции от трудовото законодателство, отбеляза Кънев. Това според него означава, че патриотизмът у нас сега означава правилата да бъдат наложени с максимална сила.


Няма две мнения по въпроса, че Европа не може да приеме неограничен брой бежанци и единствената разумна политика ще е да се работи с ЕС (не с Истанбул) за защита на външната граница. Освен това рисковете за страната ни са се увеличили след събитията в Турция и е редно да се затегнат усилията на българските разузнавателни и контраразузнавателни служби, смята още Кънев.

Не пропусна да отправи критики към премиера Бойко Борисов в този контекст, като заяви с ирония, че той има "голямото предимство, че защитава всички позиции едновременно в зависимост къде отиде". "Която и позиция да надделее, тя ще бъде нашата. Той е способен в понеделник да каже, че такова чудо като европейска солидарност няма и той ще реши въпросът сам с Ердоган. На следващия ден да отиде при Ердоган и да изложи на пресконференция всички турски искания, а след това да каже, че е постигнал огромен успех. На следващия ден да отиде при Меркел и да се сети отново за солидарността, за да моли за защита на външните граници.", изброи Радан Кънев.

Въпросите от публиката и по най-различни други теми, сред които предложението на за музей на тоталитаризма на Бузлуджа, дискусията за кмет на община Младост, позициите на ДПС, европейското председателство на България през 2018 и др., продължиха повече от час и половина.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4353 |16.11.2015 Обзавеждат 160 столични кръстовища с камери . 73| 14199 |02.11.2015 Фрог научи: Ченгета се вдигат на протест, блокират магистрали и кръстовища . 1| 4931 |09.06.2015 Започва ремонтът на кръстовището на "Руски паметник"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads