Реклама / Ads
28| 5487 |03.01.2015 ПОЛИТИКА

Каракачанов: Смърт е сливането на двете разузнавания

.
Красимир Каракачанов
Патриотичният фронт е категорично против обединяването на военното разузнаване и Националната разузнавателна служба. Това заявява съпредседателят му Красимир Каракачанов. В България практиката е показала, че когато тръгнеш да сливаш две служби, унищожаваш и двете, каза той, допълва той.
 
За пример лидерът на ВМРО посочва ДАНС като "резултат от амбицията на Сергей Станишев да сложи похлупак на службите". От сливането произлязъл съвременен Франкенщайн, от който пострадало МВР, защото му отнели ГДБОП, загубило и контраразузнаването, от което избягали добри специалисти, по думите на Каракачанов.

След като армията е почти унищожена, да си ликвидираш и разузнаването, е върховна глупост, коментира лидерът на ВМРО за "24 часа". Според него в такива случаи се постъпва точно обратно - липсата на отбранителни способности трябва да се компенсира с укрепване на спецслужбите.

Не разбирам за какво са на Комисията по досиетата архивите на чуждите агенти, след като те не са български граждани, пита Каракачанов.

Според него не става дума да се скрие някой, а за това, че е възможно да изтече информация за чужди граждани, които са работили в полза на България. Една тайна знае ли се от двама човека, вече не е тайна, смята Каракачанов.

Според него много по-разумен бил вариантът двете разузнавателни служби да не се пипат, а да се сложи координираща шапка. "Публична тайна е, че цивилното и военното разузнаване винаги са се конкурирали помежду си, и в това няма нищо лошо. Това е практика по целия свят. Слеем ли ги, ще стане така, че и от двете служби ще напуснат доста, и то опитни хора. А координацията е задължителна - така е в САЩ", казва Каракачанов.

Освен това той смята, че темата за разузнаването не бива да се размахва по медиите. "В колко европейски държави някой знае например имената на шефовете на специалните служби", пита Каракачанов. Според него с прозрачността при разузнаването не бива да се прекалява.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 64| 11958 |18.04.2013 Кой и защо иска смъртта на ГДБОП . 68| 7155 |15.06.2012 Слуховете за смъртта на НДСВ били преувеличени . 44| 7745 |28.05.2012 Р. Петков: Второ място на изборите е “смърт” за БСП . 71| 7748 |29.09.2011 В. Сидеров: Да се върне смъртното наказание и да се разрушат циганските гета!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads