Реклама / Ads
15| 5355 |20.07.2010 ПОЛИТИКА

Караме си я със сбъркания чип...

.
Аргументите "за" и "против" връщането на царските имоти отново избухват гейзерно. До кой епизод ще стигне сагата, ще намери ли Плевнелиев пари за съдебни такси, ще се снимат ли сцени и в Страсбург - предстои да видим...
 

Мирела Иванова
DEUTSCH WELLE


“Сакскобургготски ще съди България в Страсбург. Земеделското министерство най-после е внесло граждански иск за възстановяване на всички гори в Рила, върнати на бившия премиер.” Из първа страница на в. “Сега”
Нямам представа дали още някой помни препоръката на Сакскобургготски към българите от времето, в което бе действащ министър-председател: да си сменят чипа. Прозвучала надменно и цинично, тя обаче продължава да бъде актуална - тъкмо защото в този нашенски чип са кодирани масовите крайни залитания от “Осанна!” до “Разпни го!”, от овчия възторг да си избираме пореден бащица до псуваческото злорадство да го виждаме свален от власт и унизен.

Тест с отворени отговори


За добро или зло се върна в родината си прогоненият като дете български цар, воден от чувство за дълг или от чувство за мъст дойде сред нас, разби или подобри политическия модел в републиката са все въпроси, които ще си останат с отворен отговор.
Съдебните саги около т. нар. царски имоти днес пак ги изваждат на повърхността, вписват ги в контекста на някаква всеобща надежда за повече справедливост - българите, които преди години масово се втурнаха към урните, за да осъществят парадоксалния триумф на НДСВ, днес потриват ръце в очакване върнатите гори и дворци да бъдат повторно одържавени.
Благият и позитивен цар, когото мнозина не се свеняха публично и свръхсервилно да наричат “Ваше величество”, днес е сочен с пръст от събудилите се като граждани вчерашни слуги, те най-гръмогласно искат възмездие за собствените си горчиви разочарования.

Над или около закона?

Около връщането или възстановяването на имотите открай време съществуваха твърде спорни казуси: собствеността си остана смътно недоизяснена, на интендантството ли е или на семейството, в какви граници какво кому принадлежи…
Аргументите и контрааргументите се трупаха през годините, сигурно по-високи и от връх Мусала - но благият консенсусен тон, хлъзгавите политически задкулисия и сговорчивостта на две коалиционни правителства замазаха всичко. Да не забравяме и гарнитурата от светски събития и придворен манталитет, пищна юпи-свита, яхти, сватби, внуци, височества от всички страни съединявайте се и прочие.

Министерството на земеделието внася граждански иск за горите в Рила, дадени на Сакскобургготски и сестра му от поземлената комисия в Самоков по време на неговото управление. Преди седмица Пловдивският окръжен съд отхвърли иска на царското семейство за резиденция “Кричим”. Ще бъде ли замесен и съдът в Страсбург и какво ще реши, предстои да видим в поредните епизоди на несвършващия сапунен сериал.
Но не го ли поискахме сами със сгрешения си чип, не бяхме ли негови съавтори и продуценти в продължение на почти цяло десетилетие? Ако отвърнем категорично да, току-виж тайните служби заведат дело срещу нас за плагиатство.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5888 |20.07.2010 Брюксел отчете: София спря пасивната съпротива срещу ЕС . 4| 9385 |19.07.2010 Христофор се облизва за софийска баница . 9| 6774 |16.07.2010 За излишните в България . 50| 8705 |15.07.2010 Дойче веле: Българското МВР стана за посмешище

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads