Реклама / Ads
3| 9190 |12.11.2013 ПОЛИТИКА

Каролев: Парите на Бисеров са от времето на протежето му - шеф на Агенцията по приватизация

.
Икономистът Владимир Каролев и Никола Гиздов от УС на Българската фотоволтаична асоциация обсъдиха в сутрешния блок на TV7 скандала с неясните преводи по сметки на бившия заместник-председател на парламента Христо Бисеров, както и темата за скритите интереси в зелената енергия.
 

 "Ние малко по-католици от папата станахме и изключително рано тръгнахме да изпълняваме тази квота, която ЕС е казал, че до 2020 година трябва 16% от цялата енергия, която се потребява в България, да бъде създадена от възобновяеми източници. И де факто България инвестира стршано много пари във фотоволтаиците, когато цената на оборудването беше много висока", обясни Каролев.

Той изтъкна, че информацията за Христо Бисеров, както и тази за Вальо Топлото, е дошла от чужди служби, а не от българските, които почти нищо не вършат. Никола Газдов пък каза: "Аз бих очаквал, ако службите имат някаква информация за такива неща, да работят по тях, да ги предадат след това на прокуратура, да се стигне до съд.

По случая "Бисеров" Газдов обясни: "Този случай няма как да го коментираме ние като асоциация, защото това е някакъв частен проект или няколко проекта. Дори не знам всъщност дали изобщо става въпрос за този тип инвестиции, защото се говори за някакви преводи, за офшорки и т.н., докато тук процесът е много изчистен". Припомняме, че доведеният син на Христо Бисеров Ивайло Главинков участва в редици компании за фотоволтаична енергия.

"За г-н Главинков се знаеше открай време, че участва в този бизнес. Аз не го познавам лично, не искам да го коментирам, но не е било някаква тайна. Сега, очевидно покрай една много по-голяма тема - един политически скандал, излиза и неговото име някак си, покрай това на популярния му роднина", каза още Главинков. Той поясни, че всички компании в сектора на фотоволтаиците са в незавидно финансово състояние.

"Офшорната компания не е лоша дума. Не трябва да се минава от едната крайност в друга и с мръсната вода да изхвърляме бебето, но според мен за работа с държавата под каквато и да е форма - дали ще е държавни поръчки, дали ще е някакви дългосрочни договори, не трябва да се позволяват анонимни офшорни компании. Т.е. компании, в които не се знае кой е крайният бенефициент", препоръча Владимир Каролев.

Владимир Каролев обясни, че от преводите по сметките не Бисеров не става ясно дали това са пари от фотоволтаици. Той е почти сигурен, че генезиса на тези средства е от времето, когато неговото протеже – Захари Желязков, е бил шеф на Агенцията за приватизация.

"Примерно, получаваш подкуп, защото си депутат или защото в Агенцията за приватизация си правил услуги. Според мен генезисът на парите на Бисеров е от времето, когато Захари Желязков - негово протеже, беше шеф на Агенцията за приватизация. Ти ги получаваш навън, защото няма как иначе, навън в някоя офшорна зона. И след това тази компания, в която са ти парите, понеже обикновено в такава офшорна зона, която е напълно анонимна /.../, някак си не звучи добре да участва в приватизацията в България, след това такава компания обикновено става собственост на друга офшорна компания в "по-бяла" зона /.../. И вече такава компания може да купи нещо в България. И съм абсолютно сигурен, че в приватизацията имаше такива компании. Предполагам, без да съм абсолютно сигурен, че има и някои фотоволтаични инвестиции", обясни подробно Каролев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 5998 |12.11.2013 Бюнямин Хасан сяда на мястото на Бисеров . 55| 9287 |08.11.2013 Едвин Сугарев: И Иван Костов покровителства Христо Бисеров . 21| 7449 |06.11.2013 Камен Костадинов наследява Бисеров в ДПС . 62| 6593 |07.08.2013 Бисеров се заяжда с президента за ветото за СРС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads