Реклама / Ads
26| 10338 |16.01.2011 ПОЛИТИКА

Касим Дал: Доган превърна ДПС в лека жена

.
Касим Дал
Първото, което ме разтресе, беше досието му. Никога досега ДПС не е било в такава вътрешна и външна изолация. Зариваме си главите като щрауси и си мислим, че проблемите са ни отминали
 

Това е един от аргументите ми да напусна сегашното ръководството - че не се изпълнява уставът на партията, заявява депутатът от ДПС Касим Дал пред "Капитал" преди първото за година заседание на централния съвет на партията.

"И за това лично обвинявам председателя на ДПС. За една година да не свикаш върховния партиен орган, който действа между две конференции, означава, че не се съобразяваш и не приемаш колективните решения. Знам, че за провеждането на заседание на съвета са настоявали повечето членове, но председателят винаги е отлагал свикването му. Това означава неглижиране на структурите на ДПС, което води до пълна апатия и несигурност в организациите ни. Целта е колкото се може ДПС да има по-малко представителност. Да се капсулира и да бъде същевременно политически чадър за хората около председателя. Без да се мисли за решаването на проблемите на хората", казва Касим Дал и продължава: "Когато председателят обяви промените в ръководството преди година, не бяха споменати никакви мотиви. Единствената причина, която бегло спомена за моето отстраняване, беше, че съм капсулирал организацията. А в същото време лично той се хвалеше, че ДПС за пръв път постигна най-добрия си резултат на парламентарните избори от близо 700 хил. гласа. Както и че движението вече има структури във всички общини в страната - Видин, Враца, Монтана, Перник, Кюстендил и т. н. Но той не е стъпвал в тези региони, като изключим Видин, където беше веднъж. За толкова години това не направи и никой от ръководството. Тази политика обрича ДПС да се свие в рамките от 90-те години - на етническа партия. А що се отнася до това кой има интерес движението да си остане етническа партия и да не разширява влиянието си, моят отговор е - лично председателят".

На въпрос дали Доган е зависим политик и от кого, Касим Дал отговаря: "За съжаление за всичките 25 години, воден от идеализъм, не бях мислил върху тези неща. Първото, което ме разтресе, беше досието му. От това, което преди година прочетох, си дадох сметка, че няма как той да не е зависим политик. Оказа че, че е донасял на Държавна сигурност за най-близките си приятели. От друга страна, ако се анализират действията му назад във времето, се вижда, че ДПС винаги в един момент рязко е променяло политиката си, без да има видими причини за това. Спомнете си кога той за пръв път разви тезата си за обръчите - точно преди парламентарните избори през 2005 г., и какъв негативен отзвук имаше това за ДПС в обществото. Както и изказването му преди последните избори в Кочан през 2009 г. То също донесе много негативи за ДПС. Пак искам да повторя - за съжаление 25 години участвах в това и още веднъж се извинявам". Според Дал "всички тези гафове доведоха до напрежение в структурите, тъй като няма обяснение защо се правят и защо е това нагло поведение. Пак ще се върна на нарушаването на устава - за една година няма нито едно писмено решение на ЦОБ на ДПС, нито един протокол от заседание. Едно от решенията на Централния съвет отпреди година беше да се приема бюджет на ДПС. До ден днешен това нито е обсъждано от ръководството, нито е прието. Доколкото знам, в касата на движението има над 9 млн. лв. от държавната субсидия. Тази субсидия се получава благодарение на гласовете на хората, които са ни подкрепили. И ние трябва да дадем отчет на тези избиратели. Тези пари са за укрепване и разширяване на структурите на движението, но те не стигат до тях. Ето и още един пример - беше казано, че ДПС ще издава партиен вестник, но това никъде не е обсъждано. Кой е взел решението за това е загадка. И всички мълчат..." Според Касим Дал получаването на хонорара от от 1,5 млн. евро от Доган като консултант е резил и хората ще си дадат оценката на изборите. Не знам за договорки с управляващите да не бъде пипан, казва Касим Дал. "Но е време някой да каже истината за всичко това, което се случва. И аз за това говоря. Вярно е, че останалите мълчат. Но няма как да е другояче, защото хората около него той си ги избра. Те са му говорителите. Но дори и те си противоречат в публичните изказвания. Ето например изявлението за това, че Доган е готов да се оттегли заради досието си от ДС. Камен Костадинов казва едно, след това излезе Лютви Местан и започна да обяснява какво е искал да каже. И накрая обявиха медиите за виновни. Председателят пък мълчи и мълчи не от днес, а от много време. Затова държах този дебат да се случи в централния съвет".

Освен неглижирането на партийните структури другото притеснително нещо според мен е изолацията на движението, продължава депутатът от ДПС. "Никога досега ДПС не е било в такава вътрешна и външна изолация. Да сте чули в последните години Доган да се е срещнал с някой политик от България или чужбина? Въпреки че преди ДПС се предлагаше на левите партии, сега на десните, никой не иска да ни бъде партньор. Превърнахме се, образно казано, в лека жена, която се предлага, но никой не я иска. И всичко това е резултат от действията на председателя на ДПС. Каквото прави партията по линия на членството си в семейството на европейските либерални формации е благодарение на депутатите си в Европейския парламент. Дори на международните форуми, които се организират тук с тяхно съдействие, председателят не присъства. Нерешени от нас проблеми, докато ДПС беше във властта, прехвърляме на сегашните управляващи и питаме защо не се решават. Тази политика доведе до това всеки да бяга от ДПС като дявол от тамян, защото вижда, че не сме последователни. Това се случи с НДСВ, с БСП. При тази политика може да се окаже, че за пръв път гласовете на ДПС няма да са решаващи за избирането на президент. Никой няма да иска да се яви с нас на местните избори, а ще се налага да правим задкулисна политика. Да не говорим, че не се даде никаква оценка за нашето управление и за нашите министри. Зариваме си главите като щрауси и си мислим, че проблемите са ни отминали".

Касим Дал беше зам.-председател на ДПС в продължение на 17 г. и се считаше за дясна ръка на лидера Ахмед Доган. Отговаряше за структурите на партията. През януари миналата година при избора на ново ръководство Доган го отстрани от зам.-председателското място, но го остави в ръководството. Депутат от парламентарната група на движението четвърти мандат. Автор и вносител е на Закона за досиетата в предишния парламент, който позволи тоталното разсекретяване на досиетата на бившата Държавна сигурност. Дал е един от основателите на Турското национално-освободително движение в България през 1985 г., за което е осъден и излежава тригодишна присъда в затвора. Той е и един от основателите на ДПС. (БГНЕС)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 30| 9214 |14.12.2010 Местан обяви: Доган завива надясно. Ще проговори . 21| 7325 |26.11.2010 Доган, Станишев и Петков били национални съкровища . 37| 16959 |26.09.2010 Осман Октай: Семейството ще похарчи Доган . 39| 13923 |30.07.2010 Октай: Доган и Генджев са комбина, готвят етнорелигиозен конфликт

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads