Реклама / Ads
4| 5994 |21.04.2020 ПОЛИТИКА

Клуб ”Просперитет”: Пълна прозрачност на разходите за справяне с кризата!

.
В писмо до президента, премиера, парламента, лидери на партии и гражданите на страната Клуб ”Просперитет” поиска Пълна прозрачност на разходите за справяне с кризата.
 

Вижте цялата петиция:

"ЕС отпусна на България около 1.5 милиарда лева финансова помощ за борба с коронавируса. Тази сума е предназначена за медицински цели, в помощ на най-уязвимите малки и средни предприятия, както и за подпомагане на пазара на труда.

От своя страна българското правителство одобри социално-икономически пакет от 4.5 милиарда лева за хора в неплатен отпуск и хора със свободни професии, които не могат да практикуват поради органиченията, наложени от коронавируса. Те ще могат да теглят еднократен безлихвен кредит от търговските банки на стойност 1500 лева.

Размерът на тези колосални за българските мащаби суми създава предпоставки за колосални злоупотреби. В ситуация като сегашната, освен престъпно, това би било и неморално! За много хора тези средства могат да се окажат животоспасяващи. Законът и моралът изискват те да бъдат употребени по възможно най-ефикасния и оптимален начин.

Искаме справедливо разпределение на тези помощи! Искаме да не бъдат откраднати! Искаме да стигнат до тези, които НАИСТИНА се нуждаят от тях!

Предлагаме: 1. Създаване на публичен регистър в Интернет на всички разходи, 1. 1.
1. Да бъде създаден публичен регистър в Интернет на всички разходи, свързани с извънредното положение.
Всеки разход да се записва в деня на извършването му, като се посочва източник на финансиране и критерии за одобряването му.
Отделно да се посочват разходи, финансирани от ЕС.
В регистъра да се посочват и отпуснатите кредити, свързани с подпомагане на фирми в условията на здравна криза.
Подробно да бъдат представени и финансиранията по мярката 60/40, която покрива заплати и осигуровки на работници.
Да се публикуват ежемесечни отчети, които да обосновават направените разходи, и да ги свързват с постигнатите резултати.

Така държавата ще подпомогне едновременно и работниците, и работодателите. Ще задоволи и обществените очаквания за повишаване на доходите, борба с корупцията, и развитие на икономиката.

А ние, гражданите, ще поемем контрола върху живота си в собствените си ръце."

В Клуб "Просперитет" влизат: Калин Манолов - журналист, Мартин Димитров - макроикономист, Христослав Ангелов - микроикономист, инж. Бойко Бочев - бизнесмен, Николай Кюркчиев - икономист, Петър Славов - адвокат, Владимир Сотиров - психиатър

 

От клуба предлагат хората, които споделят тези идеи, да запишат кратко видео и да го качат в своята Фейсбук страница или да го изпратят до предаването "Видимо и невидимо" https://www.facebook.com/vidimoinevidimoskalinmanolov/.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 6855 |24.10.2018 Пълна гавра! Валери Симеонов оглавява Съвета за хората с увреждания? . 3| 6937 |25.01.2018 Страхил Делийски: Когато Борисов щеше да е шеф на клуба по белот в Банкя*… . 9| 18191 |19.10.2017 Германски политик: С кабинета „Борисов III” олигарсите в България получиха пълната власт . 6| 6750 |28.09.2017 Христо Иванов: Караниколов работи при пълна липса на контрол, но с пълната подкрепа на Борисов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads