Реклама / Ads
1| 5695 |28.12.2018 ПОЛИТИКА

Кмет: Идеята за местно самоуправление става все по-далечна за властта

.
Донка Михайлова Източник: БГНЕС
След като в четвъртък кметове на БСП заплашиха, че ще напуснат управата на Сдружението на общините заради несправедливо, според тях, раздаване на милиони за градове, управлявани от ГЕРБ, кметът на Троян и заместник-председател на Националното сдружение на общините в република България /НСОРБ/ Донка Михайлова обясни казуса.
 

„Този проблем стои много отдавна. Често централната власт се опитва да свири служебни победи на кметове, които принадлежат към управляващата партия. В последните няколко години този проблем ескалира и достигна дотам, че е за година и половина на български общини, без правила и без процедури, са раздадени над половин милиард лева. Ние от Сдружението на общините искаме ясни правила и процедури“.

 

Пред  "Хоризонт" тя припомни, че при кабинета Орешарски кметове на ГЕРБ са получили над 30% от средствата, но тогава е имало проектен принцип. И сега има кметове, издигнати или подкрепени от БСП, които твърдят че имат прекрасна комуникация с правителството и нямат проблеми при финансирането на проектите си, но според Михайлова “проблемът е в липсата на правила и на процедури“:

 

„Искаме точно това - правила и процедури, по които тези средства се разпределят. Само преди месец ние поискахме 110 милиона ръст в капиталовата субсидия, от които 60 милиона за общински пътища и поискахме тези средства да бъдат разпределени чрез Бюджета. Получихме отказ, а месец след това 143 милиона се раздават без някакви правила на определени общини“.

 

УС на НСОРБ многократно е поставил въпроса за това част от доходния данък да остава в българските общини без посредничеството на централната власт, припомни тя и допълни.

 

„Идеята за местно самоуправление като че ли става все по-далечна за българските управляващи. В резултат на неприлагане на една такава политика, в последните година и половина, 1 300 000 български граждани платиха своите данъци, но те, по решение на централната власт, отидоха в други общини чрез постановление на Министерски съвет.

 

Тревожи ни и друго – разпределени по този начин, средствата отиват в едни и същи общини и по този начин засилват разликата в качеството на живот в различните общини в България. Тежък проблем, който стои от години и води до задълбочаване на регионалните диспропорции и не е в интерес на българските граждани“

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 7434 |27.12.2018 Експерт: Лошо политическо решение е заделяне на милиони за магистралата до Варна . 7| 6448 |26.12.2018 Андрей Райчев: Евроизборите ще играят ролята на предсрочни . 8| 5361 |25.12.2018 Президентът за Рождество: Да правим по една малка добрина всеки ден . 9| 7187 |21.12.2018 Симеонов за Доган по Джером: Празни мисли на един празен човек

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads