Реклама / Ads
50| 9465 |31.05.2011 ПОЛИТИКА

Кой докладва на американските посланици за докладите?

.
Ат. Атанасов
Информацията от грамите, които публикува Уикилийкс е широкоспектърна и достоверна. Тя се събира от хора на различни нива в посолството на САЩ в София и се изпраща във Вашингтон.
 
Това заяви ген. Атанас Атанасов пред Николай Бареков в "Гореща точка" на ТВ-7.
Информацията в грамите на американските посланици е достоверна от гледна точка на произхода й, коментира още активистът от ДСБ.
Това обаче не е информацията, която събират специалните служби, допълни го ген- Валентин Петров, бивш главен секретар на МВР, който също бе гост в предаването.

Американците дават прием за националния си празник - 4 юли и там може да се види целия кръг от хора, от които се черпи информация, продължи ексшефът на НСС Атанасов, според когото било нормално да се търси широк спектър от информация. Атанасов неотклонно спазвал принципа да говори истината публично, похвали се той. В зависимост от националния си интерес всяка държава оценява качеството на една или друга информация. Той призна също, че с него са се срещали представители на различни посолства. Не уточни обаче дали и каква информация е давал.
Когато Бареков го попита защо не излиза нищо за Иван Костов, Атанасов веднага реагира, че за Костов са казани толкова много неща и е толкова обвинения, че само липсва такова, че е ял живи деца. Бареков обаче допълни, че някой може да си помисли, че именно ДСБ стои зад сайта "Биволъ", ако се съди по излязлата досега информация за български политици.
Това е несериозно, отвърна Атанасов.

Румен Овчаров подаде оставка заради силен натиск на ДСБ, Петков - след публичен натиск с компрометиращи го доказателства, разказа още Атанасов.

Петър Стоянов не загуби изборите заради онзи доклад, тогава НДСВ зае неутрална позиия и нещата бяха решени предварително, каза още той. Г. Първанов е доказано агент на І Главно Управление на ДС и той беше избутан до най-високия държавен пост; той е инструмент; превратът в БСП беше извършен от т.нар. движение на генералите, които го избутаха първо до партийния връх. Тогава беше направено едно превантивно активно мероприятие между двата тура на изборите, да не би да помогна на П. Стоянов. Тогава Филчев заработи индулгенции пред държавния глава, разказа още Атанасов.

Информацията, която излезе от американското посолство до голяма степен е публична в България - такава е тя и за миналото на Б. Борисов, и за връзките му с тежкия руски лобист В. Златев, продължи генералът.

Дали това са истини и как се изготвят докладите, не бих коментирал, съобщи на свой ред ген. В. Петров. Българските служби го правят по различен начин, защото целите са различни. Информацията идва от различни източници и се анализира достоверността й, като се търсят доказателства, каза той. Много е важна целта на събираната информация, но част от тази, която постъпва в посолството на САЩ идва и от пресата, и от разговори на служители в посолството с български граждани и хора от службите, преследват се политически цели, каза още генералът. Той обаче направи важно уточнение, че опнякога службите са използвани за политически цел или за някакви други, което е некоректно, но дори когато е била сезирана прокуратурата, не се е стигало до съдебен процес.
Такъв е случаят и с "Октопода" - службите работили години наред по Алексей Петров, но делото все още не е в съда. Възниква съмнение дали няма някаква уговорка или пък някои среди за заинтересувани преспъленията да се прикрият.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 45| 10403 |17.12.2010 Ген. Атанасов: Политиката на Първанов роди скандала с ДС-посланиците . 66| 9372 |16.12.2010 Д. Иванов: Калинки-малинки ли да станат посланици? . 12| 5479 |12.11.2009 Първанов да си отзове посланиците, независимо от извинението . 12| 9054 |02.06.2008 Силата на американските пари

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads