Реклама / Ads
4| 5612 |19.10.2014 ПОЛИТИКА

Кой говори чрез прессъобщенията на БНБ

.
Централната банка продължава да парира с агресивно нищоговорене всеки опит за оздравяване на КТБ и да стои в оправдателен режим за нищоправенето си.
 
И днес в БНБ са работили. Или поне са писали. Може би дори брисали. Писали са толкова усърдно, колкото Пеевски и Цонев специален закон за КТБ не са писали. Централната банка пак разпространи прессъобщение, което трябва да обясни защо всъщност нищо не прави по оздравяването на КТБ. 


Агресията, с която БНБ всеки път се оправдава в стил „ами то ние искаме, ама няма какво да направим в КТБ“, е просто плашеща. Също толкова плашещ е и жълтеникаво-заядливият стил на нищоговоренето в прессъобщенията от БНБ.

 

Зад тях не само прозира, ами направо лъщи гротескният стил на говорене на ДПС актива – 1. Пеевски: „Гусин Цветанов, не се правете, не се правете...“, 2. Христо Бисеров: „Г-н Цветанов, нито аз съм идвал при вас, нито вие при мен, сега да ви питам: Сега боли ли? Боли ли, боли ли като ви вадят зъбите? Така ще бъде“.

 

Новото е, че сякаш БНБ са чакали да започне „разследването“ срещу Василеви за пране на пари, за да напишат съобщението си. Защото акцент в него е оправдателният режим, че БНБ няма как да обсъжда оздравяване на банка с Василев. 

 

“Във връзка с медийните публикации, свързани с разследване за пране на пари и други престъпления срещу собственика  на “Бромак” ЕООД Цветан Василев, следва да се имат предвид изискванията за надеждност и пригодност, на които трябва да отговарят лицата, които пряко или косвено притежават или придобиват акции на банка, съгласно българското и европейското законодателство“. 

 

От това изречение аз разбирам, че БНБ приема медийни публикации за достатъчен аргумент за някакви свои действия – примерно да не обсъжда спасяване на банка с лица, които са обект на подобни публикации. 

 

Централна банка се обяснява и че наетият от акционерите консултант EPIC нямал пълномощни. И по-точно пълномощното на контролираното от Държавния резервен фонд на Оман Bulgarian Acquisition Company II S.a.r.L не било от човекът, който формално се разписва. 

 

Следва и традиционното обяснение, че в БНБ няма конкретен план за оздравяване на банката от нейните акционери и наетия за целта консултант EPIC.

Проблемът е, че БНБ е в този оправдателно-агресивен стил на говорене от началото на кризата с КТБ. Като се изключи периода, когато управителят на банката Иван Искров  реши да изкара една заслужена и дълга отпуска.

От всичко това аз не разбирам:

 

1.    Иска ли реално БНБ да се оздрави КТБ. Ако не – защо? Защото Пеевски така нарежда на Искров ли?

 

2.    Как БНБ очаква да има конкретно предложение за оздравяване на КТБ, като не се знае банката от капитал или от ликвидност има нужда?

 

3.    Ние жирафи ли сме или само в БНБ ни смятат за такива?

 

4.   Кой всъщност говори чрез съобщенията за медиите на БНБ?

 

Отговорът на последния въпрос ще даде и яснота какво всъщност очаква КТБ. Независимо от одити, квестори, оздравявания, разболявания, отпуски и т.н.

 

Мирослав Иванов

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 7187 |18.10.2014 Радан Кънев похвали ГЕРБ за прекратените преговори с ББЦ . 17| 7225 |16.10.2014 Цачева, Бъчварова и Стоянова в хор: Кънев още не е разбрал, че се водят преговори . 9| 5341 |10.10.2014 БСП отива не на преговори , а на сгледа с ГЕРБ . 30| 6216 |07.10.2014 Трима от ГЕРБ ще водят преговори за съставяне на правителство

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads