Реклама / Ads
8| 18719 |02.03.2017 ПОЛИТИКА

КОЙ върна „Героят от Лясковец” на бял кон в МВР?

.
Атанас Илков (вдясно) до Светлозар Лазаров и Борислав Сарафов
Скандалните действия на служебния вътрешен министър Пламен Узунов, станал известен като „Листовката” и ”Мрън-мрън” в МВР продължават.
 
Вчера Узунов назначи за временно изпълняващ длъжността директор на ОДМВР-Пловдив Атанас Илков, станал печално известен като организатор и изпълнител на кървавата операция на Спецотряда за борба с тероризма-СОБТ в Лясковец на 14 март 2014 г., при която загина командосът Емил Шарков, а други трима негови колеги бяха ранени. Тогава баретите бяха пратени да обезвредят Петко Савов, станал известен като Стрелеца в дома му.

Заради акцията Илков получи прозвището „Героят от Лясковец”. Илков заема мястото на Христо Разсолков, протеже на уволнения главен секретар на МВР Георги Костов. Разбрал предварително за отстраняването си, Разсолков се е разболял и подложил на операция на глезена. И сега е в болнични, довериха запознати пред Фрог нюз.

„Героят от Лясковец” е доверено лице на бившия главсек на МВР и човек на модела „КОЙ” Светлозар Лазаров. Неслучайно Илков бе издигнат до шеф на „Криминална полиция” в Националната полиция по времето на управлението на Пламен Орешарски и минаваше за „острието” на Лазаров там.

 

Благодарение на усърдието на Илков „Криминална полиция” се превърна в орган за саморазправа с политически опоненти на ДПС и модела „КОЙ”. Под негово ръководство „Криминална полиция” се „обезсмърти” с три „ювелирни” операции -ареста на „убийците” на Делян Пеевски, акцията в Лясковец и инсценировката довела до подслушването на Касим Дал по подозрение, че щял да убива тогавашният лидер на ДПС Лютви Местан и пак Пеевски.

 

Заради последните две акции срещу Атанас Илков започна дисциплинарна проверка на Инспектората  на МВР, наредена от министъра на вътрешните работи в служебния кабинет на Георги Близнашки Йордан Бакалов. Тя започна след жалба на майката на загиналия командос Емил Шарков Ваня Рибчева, която поиска служителите, допринесли за убийството му,  да бъдат открити и наказани.

 

Илков в качесдтвото му на шеф на "Криминална полиция",  бе разследван и за фабрикуваните обвинения срещу Касим Дал, заради която той бе подслушван почти една година, а на Местан му бе натрапена охрана от НСО с цел да бъде следен и контролиран. Заради Лясковец на 21 февруари 2015 г. Атанас Илков е уволнен дисциплинарно от вътрешния министър Веселин Вучков. Като мотив е посочено, че е подвел главният секретар Светлозар Лазаров, че Петко Савов- Стрелеца е опасен.

Основание за това станал профилът на Петко, който изготвили психолозите от МВР. Проблемът обаче бил в това, че заключението не било заведено по съответния ред в папките и към онзи момент представлявало хвърчащ лист. По късно стана ясно, че профилът на стрелеца е заведен след приключването на акцията.

Ден по-късно Лазаров заяви, че не са му ясни мотивите за уволнението на Илков. Той натърти, че не е заявявал при служебни разговори в МВР, че е бил подведен. Тогава Лазаров пропусна да съобщи, че отказал да се яви и говори за операцията пред комисията, сформирана по случая.

 

Автор на плана на операцията на СОБТ в Лясковец  е тогавашният директор на„Криминална полиция” в ГД „Национална полиция” Атанас Илков. Идеята за акция на барети в дома на Петко, който от 4 години не е излизал от дома си, заплашва съседи и деца от близкото училище със смърт, е обсъждана в средата на февруари 2014 г след писмо от вр. ид. шеф на ОДМВР- Велико Търново Христо Христов.

Това става на 28 февруари 2014 г. в поделението на баретите във Враня, където Атанас Илков ръководи екипа от хора от СОБТ и Института по психология на МВР. Това стана ясно в мотивите на Великотърновския окръжен съд за наложената доживотна присъда без право на замяна на Петко Стрелеца. Те бяха публикувани през юни м.г.

Поради секретният характер на делото, заради участието на СОБТ в злополучната акция, за първи път в писмените мотиви на съда става ясна цялата драма, разиграла се в барикадирания апартамент на Петко Петков.

 

На следващата среща, на 7 март 2014 г., в сградата на Националната полиция, полицаи от Велико Търново представят план-скица на жилището на Петко и снимки на външния вид на кооперацията, където той живее, пишат магистратите от Търново.

 Прави впечатление, че никъде в мотивите не са цитирани свидетелски показания, че атакуващите барети са знаели, че Петко е барикадирал своя апартамент, като на входната врата е сложил метална пружина от креват, допълнителни греди, райбери и катинари. Както и, че на единият от прозорците на терасите си е поставил метален радиатор, а другият е укрепен с метални пръти. И на двата прозореца на терасите са спуснати чаршафи.

Това ще се окаже фатално при атаката на СОБТ. „ Решението за акцията в Лясковец е взето на съвещание при зам.главния прокурор Борислав Сарафов, на който присъстват Светлозар Лазаров, Атанас Илков и служители на „Криминална полиция”на 13 март. Илков е докладвал обстановката, а главният секретар на МВР нарежда по телефона на шефа на баретите Георги Гайков да се готвят за спецакция на другия ден. Следобед Илков пише плана за акцията, който е утвърден от директора на полицията Тодор Гребенаров и Светлозар Лазаров. Шефове на операцията са Атанас Илков и Георги Гайков. В своя заповед, според действащия тогава Закон за МВР, Лазаров праща СОБТ на акция „ да съдейства на служителите на „Криминална полиция” и ОДМВР-Велико Търново по неутрализиране и задържане на лицето ПеткоПетков”, се казва още в мотивите на съда. От тях става ясно, че освен загиналият Шарков и тримата ранени негови колеги, останалите командоси от СОБТ са били на косъм от смъртта и ги спасяват само бронираните щитове и късметът.

 

Съдът приема, че баретите са имали невярна информация за обстановката и не са били информирани, че Петко е чакал напълно подготвен акцията на баретите като е извадил четирите си пушки от касата, заредил ги е и ги е поставил в готовност . Майка му свидетелства, че след като предния ден синът й видял двама полицаи да снимат с камера апартамента му, бил готов за нападението, като двамата не спали цяла нощ и дежурели в очакване на атаката, която започнала в 6 ч сутринта.

 

Стрелецът е имал два противогаза, газов пистолет и дори„брониран” шлифер, на който са пришити ламаринени плочи. Срещу баретите Петков използва само две от четирите оръжия-полуавтоматичната ловна карабина „Арсенал SLR-95H”, която е ловният вариант на автомат „Калашников” и полуавтоматичната едноцевна ловна пушка „Байкал”. Другите две пушки, различни модели на ИЖ, са открити заредени и готови за бой. Освен това е барикадирал своя апартамент, като на входната врата е сложил метална пружина от креват, допълнителни греди, райбери и катинари. Както и, че на единият от прозорците на терасите си е поставил метален радиатор, а другият е укрепен с метални пръти.

 

Заради това „Героят от Лясковец” е уволнен дисциплинарно, но след година печели делото в съда и се върнат тихомълком в МВР. Както Фрог единствен писа Атанас Илков е назначен за директор на „Криминална полиция”  ОДМВР-Пловдив. За да дочака своят звезден час. Назначението му за шеф на дирекцията от вчера потвърждава, че тандемът Цветлин Йовчев/Светлозар Лазаров и  хора на модела КОЙ кадруват в МВР с ръцете на Пламен Узунов.

 

Стефан Ташев

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 6439 |01.03.2017 След протест върнаха любима учителка в 81 СУ . 3| 4202 |23.02.2017 Върнаха Ценко Чоков пак в ареста . 0| 4063 |21.02.2017 ДПС се превърна в табу за медиите в Турция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads