Реклама / Ads
29| 7953 |21.07.2010 ПОЛИТИКА

„Колелото” или защо България няма да стане американски щат

.
Чичо Том ли е нашето бъдеще?
Бойко Борисов, окрилен от собственото си тщеславие, споделил, че като затворят Козлодуй и ако нямало АЕЦ Белене, нямало да ни топли американският посланик.
 
А кой ще ни топли? ГЕРБ ли. Г-н Уорлик никога не е предлагал да ни топли. Той просто ни предлага да започнем да мислим.

Всяко правителство през последните две десетилетия само налива вода в едно бавно въртящо се колело- на енергийната зависимост на България. Всъщност не на България, защото това е една абстракция, а на българите. В началото на 21-ви век заробването има технологични измерения. И е много по-изтънчено от елементарното политическо господство на една държава над друга. Просто едни хора използват властта за да заробват други. Националността няма значение. За разлика от парите. Едно след друго разни правителства ни продават. И препродават. На тържището. Но тази толкова очевидна търговия с нас е зле прикрита под етикети като „договорът е тайна”, клауза за конфиденциалност, „аз давам парите”, „постигнах много добри условия, но няма да ви кажа какви”, както и зад имагинерната „България”. Когато те продават е хубаво да знаеш поне каква ти е цената. Или и това е забранено за робите.

Новите варвари, както ги нарече Chara, са истинските ни робовладелци. Но за разлика от робите в Рим, ние дори гласуваме за тях. Доброволно. Едва ли е имало по-тъпи роби в историята. Ние дори нямаме патриархалния морал и осъзнат стремеж към свободата на героите от Чичо Томовата колиба. Ние не искаме свободата, не само защото не я познаваме, но и защото не я разбираме. Най-страшното е, че робството ни харесва. И не е вярно, че сме овце. Роби сме. А това е много по-страшно.


P.S. Забравих да спомена защо България няма да стане американски щат. Защото там робството е премахнато в средата на 19-ти век.

pontis.blog.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 6787 |16.07.2010 За излишните в България . 7| 5929 |02.06.2010 Световните медии хвалят България за икономическите мерки . 76| 8889 |19.05.2010 Доган: България не може да се управлява без ДПС . 0| 5864 |19.05.2010 Струва ли си да минеш през България, за да стигнеш до Запада?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads