Реклама / Ads
13| 14129 |07.09.2009 ПОЛИТИКА

Кольо Парамов: Велчев, кой изпя за “Лиани”?

.
15 горещи въпроса, комбинирани в открито писмо е изпратил вчера до Главния прокурор Борис Велчев финансовият експерт и член на Гражданско сдружение “Глас” Кольо Парамов. Това обяви той пред медии, предоставяйки текста с актуалните въпросителни. Парамов акцентира върху провалената разработка “Лиани”, която от няколко седмици отново е във фокуса на общественото внимание.
 

Той настоява Борис Велчев открито да обясни на обществото кой от Главна прокуратура е съобщил на министъра на вътрешните работи Румен Петков, че има регистрирана разработка „Лиани” без негово знание в ГДБОП?

“Вие кога научихте, че министърът на МВР няма информация за заведената разработка „Лиани” – преди, или след като Румен Петков иззе същата от ген. Танов?

Съобщихте ли на ген. Танов за възникнали проблеми по неговата молба за съдействие от Главна прокуратура, за разрешение и предложение по реализация на разработката?

Съобщихте ли веднага на президента на републиката Георги Първанов, че имате сериозни основания, като главен прокурор да искате бързото задържане на двама министри от ДПС и един от БСП?”, пита още Парамов Главния прокурор. Той настоява да стане ясно, защо тогавашният министър на МВР екстремно се е прибрал от Монако в София, как е реагирал Велчев при смяната на Танов и други водещи офицери от ГДБОП, с мотив, че ще се подобри работата, и дали други прокурори са се занимавали с реализирането на “Лиани”?

Индиректно Парамов дава да се разбере в писмото, че на улица „Позитано” в София в един от апартаментите група бандити, по инструкция на определени лица от висшият ешалон на ДПС и БСП са регламентирали организирането и функционирането на черна каса. Импровизираният трезор всеки ден се зареждал със сериозни суми пари, отклонени от сделки със замяна на гори, приватизация на отделни обекти и съвместни реализации, по търговски операции, еко проекти, разрешения от алкохол и неплатено ДДС. Наличностите се поддържали на нива от 400 – 450 хил. лева. Целта на черната каса била да финансира партийни функционери от БСП и ДПС, да координира паричните потоци към двете централи, да осигурява средства за някои от пътуванията на министрите в чужбина, като доставя пари в брой – лева, евро, долари, швейцарски франкове и турски лири. Цялата организация наброявала над 30 човека, работещи при абсолютна дискретност.

Генерал Танов като шеф на ГДБОП, разбира за престъпната схема и започва разследване, което дава резултат. Танов посещава Главна прокуратура и информира за своята работа, и за направените разкрития. Иска и разрешение за реализация, но само часове след това е регистриран провал. Още на другия ден черната каса на „Позитано” изчезва, БСП и ДПС продължават да управляват в яка прегръдка, удовлетворени от съвместния им неразкрит бизнес. Станишев продължава да е премиер още цели 31 месеца – 940 дни все едно, че нищо не е имало, конкретизира Парамов.

Авторът на писмото предупреждава, че в един момент Главна прокуратура може да бъде натоварена с цялата отговорност по умишления провал на „Лиани”, а това да провокира “някой да се провикне на площада пред парламента: Главният ни прокурор е за прокурор.”
Кольо Парамов припомня, че преди години пратил пак писмо по актуални проблеми до Борис Велчев, но високомерно то останало без последствие.

Миналата седмица пък бившия шеф на НСС ген. Атанас Атанасов хвърли бомба по bТВ, че “Лиани” е престояла укрита в касата на настоящ шеф на ДАНС цели две години. Според него вероятно това е човекът работил за ДПС в тайните служби. Атанасов настоява от виновното лице да бъде потърсена наказателна отговорност. Източници на Frognews.bg пък предположиха, че вероятно става дума за Николай Методиев, но от ДАНС никой не се ангажира с коментар.

Категорично настоявам да се разсекрети движението на разработката „Лиана”, поне на разпоредителските действия и на движението на съответните материали и разработки, и кой се е занимавал с тях. Това заяви пред Frognews.bg преди дни бившият вътрешен министър Румен Петков.
Имам представа какво точно е предоставено на НСС и то е символично, една мижава справка, твърди Петков. Според него и прокуратурата и МВР са били перфектни в работата си и това може да се установи. Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 11004 |07.09.2009 Раждане и убийство в деня за траур . 7| 13062 |06.09.2009 Оставката на Миле Янакиевски – урок по морал . 8| 5711 |05.09.2009 Петко Сертов: Няма доклад за министри, нито шпиони в ДАНС . 36| 12310 |03.09.2009 Владимир Путин даде домашно на Бойко Борисов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads