Реклама / Ads
12| 18285 |29.08.2017 ПОЛИТИКА

Конфликт между България и Сърбия-един от възможните сценарии за Балканите

.
Сръбско-македонският дипломатически скандал, който избухна неотдавна между двете републики, бивши членове на съюзна Югославия, вече е на път да затихне. Но с това не се решават главните проблеми на региона.
 
След срещата на двамата премиери- Ана Барнабич и Зоран Заев през уикенда в албанския град Драч, нещата изглежда се регулират. Сръбските дипломати се върнаха в посолството в Скопие, пише "ЕА Дейли".

Обществеността в Сърбия обаче и до сега няма пълна информация какво точно доведе до конфликта и дали разузнавателните действия срещу сръбските дипломати са истинската причина.

Според Стефан Гаич, сръбски експерт-политолог от Института по европейски проучвания в Белград, корените на проблема могат да се търсят още през 2014 година, когато Джордж Фридман, шеф на "Стратфор", наричано още пресслужбата на ЦРУ заявил в Белград: Вашият проблем е България".

"Българите и през Първата, и през Втората световна война се биха срещу нас, бяха и срещу руснаците. Българският цар е от немска династия -Сакс Кобург Гота и сега, както и тогава идеята е да се настроят едни срещу други двете държави- България и Сърбия", твърди Гаич.

Сръбският експерт смята, че едно такова развитие на събитията би било истинска катастрофа. "Днес България е напусната от 2 милиона работоспособни хора, на възраст 20-40 години, а правителството се опитва да влезе в Македония с подписания наскоро договор между Скопие и София. А и в Македония не обичат българите заради окупацията през Втората световна война", твърди той.

Гаич напомня, че руската позиция е твърда защита на сръбските интереси и че Москва няма да допусне разделянето на Македония между България и Албания. "Лично Сергей Лавров предупреди през 2015 година София да не си прави илюзия, че такова разделение е възможно", каза още сръбският експерт.

Той припомни, че сърбите са единственият абсолютно проруски народ на Балканите и са много важни за Русия. "Ако Русия загуби Балканите, тя ще загуби и Турция. Затова районът е приоритетен за Москва и тя няма да го даде така лесно", смята Гаич.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3978 |28.08.2017 Станишев: Посещението на Макрон беше полезно за България . 0| 4003 |27.08.2017 България с първа победа на Евроволей 2017 . 0| 3920 |26.08.2017 Четирима ранени при катастрофа между 2 камиона и 2 коли

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads