Реклама / Ads
23| 9134 |29.09.2015 ПОЛИТИКА

Коритаров: САЩ и Русия нямат намерение да се договарят, къде е ЕС

.
Георги Коритаров
Спорът е по-сложен и корените му са по-назад във времето, заяви по НТВ журналистът Георги Коритаров за срещата Путин - Обама. Преди началото на срещата и след нея една от руските телевизии направи препратка на тона на словото на Путин към 2007 г. на Конференцията по сигурността в Мюнхен. Тогава категорично Русия се заяви за крупен фактор във външната политика.
 
Словото на Путин в ООН беше изтълкувано като една-две степени по-остри послания. Стойността преминава през руския опит - да бъде легитимирана втора, алтернативна визия за света, каквато е руската. Той официално информира какво има намерение да прави, което е в разрез с намеренията на САЩ и запазните съюзници - подкрепа зарежима на Асад; всички опции са открити. Ще се действа или на основата на Резолюция на СС, което е невъзможно, или ако има молба от легитимното сирийско правителство, т.е. ако Асад помоли, защото за Русия това е единственото легитимно правителство в региона. За САЩ пък Асад е една от първопричините в конфликта.

Това, което се случи в ООН, бележи начало на ново качество на кризата. Обама е в кампания, САЩ е в кампания; Путин може да бъде избиран колкото си иска пъти, дори с промени в Конституцията. В плана на субектността кой държи юздите на собствената си държава е Путин, Обама излиза от политиката. съществува риск тази криза да превърне Русия в скрит играч, който си подбира партньор за диалог във Вашингтон, посочи той.

Сирия е един от последните крайъгълни камъни на досегашния модел на световна сигурност, регламентиран от ООН. Кризите показват, че има практически блокаж на инструментариума на ООН. Сирия е важна за Русия като ключова база за руско присъствие в Близкия изток; ще превърне и Иран в неин съюзник. Хизбулла също ще запази своя потенциал за влияние, добави той.

Във Вашингтон стана ясно, че към този момент САЩ и Русия нямат намерение да влизат в опит да се договорят по същество, ако е възможно да има такава стиковка въобще. ЕС трябва да намери собствени ресурси. Къде е позицията му като общ субект, седи и чака да се разберат. ЕС спешно трябва да се събере, отново да помисли в състояние ли е да излъчи ефективни политики за самозащита. Има идея, родена в София затова, че Западните Балкани трябва да бъдат приобщени чрез нова концепция, заключи той.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 76| 16657 |07.09.2015 Коритаров: Ислямът е полезен, а не вреден за Европа . 36| 8062 |20.08.2015 Х. Кисинджър: Западът се стреми да разруши Русия . 78| 9708 |29.04.2015 Петър Кънев: Русия е изненадана от отказа ни за парада на 9 май, не за "Белене" и "Южен поток" . 18| 5265 |05.04.2015 Станишев: Изборът между Европа и Русия е фалшива алтернатива

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads