Реклама / Ads
188| 9965 |21.03.2012 ПОЛИТИКА

Костов: Драшков е махнат заради “Белене” и разследвания за пране на пари

.
Иван Костов
Въпросът дали в България има проруски интереси е с предизвестен отговор. Това обяви по ТВ 7 експремиерът на България Иван Костов. Коментарът му бе предизвикан от оставките в две министерства и ДАНС през последната седмица. Според ДСБ за оставката на Трайчо Трайков няма сериозни мотиви.
 

  

Той не е освободен нито заради гафове в икономиката, нито заради провала на форума в Катар. Дянков е знаел няколко дни преди това, че колегата му от икономическото министерство си отива, заяви Костов.

 

Според него истината за отстраняването на този министър трябва да се търси около противопоставянето му на руските интереси в енергетиката и решението му да прати Комисията за защита на конкуренцията да разследва Валентин Златев и Лукойл за монополно положение.

 

Трайков се опита да възпре монополите на пазара. Хората трябва да знаят, че проблемът не е в това дали Лукойл е монополист, а в това дали ще злоупотребява като такъв и ще извлича огромни печалби. До така ситуация обаче се стига, когато го няма контролния орган и той не действа. Злоупотребата с господство положение в отделни сектори се оказа факт, защото правителството ограничи и забрани свободната конкуренция, констатира още Костов.

 

Според него обаче доста по-интересна от оставките на двамата министри е тази на зам.-шефа на ДАНС Иван Драшков.

 

Той е работил по сигнали за пране на пари, анализирал е и руското влияние в енергетиката и може би затова е махнат, посочи Командира.

 

Костов е категоричен, че цялата истина около рокадите във властта ще блесне в края на март,  по време на заседанието на Съвета за национална сигурност при президента Росен Плевнелиев. Там и двете институции – ДАНС и министерство на икономикатаь трябваше да излязат с анализи и оценки за АЕЦ “Белене” и руското участие. Но водещи фигури от тези институции си отиват. Ние знаем позициите им към този етап и ако до това заседание на президента те се променят на 180 градуса, всичко ще стане ясно. Така ще получат обяснение и кадровите промени, посочи лидерът на ДСБ.

 

Той е убеден, че скандалът с оставката на Иван Драшков може и да не стихне, защото вместо да има принос в разследването на пране на пари и да се изясни дали те се връщат в страната и къде се влагат, процесът може да бъде блокиран.

 

Костов посочи още, че големият проблем в страната е, че има отказ от правосъдие, лично той е подавал десетки сигнали по горещи скандали, но всички са потъвали и по нито един не е имало развитие. Такъв бил случаят и с аферата “Хобсбург” и приватизирането на голяма медийна империя.

 

По отношение на АЕЦ “Белене” бившият премиер е категоричен, че руско-български проект е най-лошият вариант, който не трябва да бъде допуснат. Това означава стар руски реактор, зареждан с руско говори, липса на безопасност. Така оставаме зависими вечно от Русия.

 

Косов смята, че сега Борисов търси западен партньор, който да се включи в проекта на “Росатом” като трета страна. Този вариант също е неприемлив и крие много рискове. Реакторът трябва да бъде продаден, най-вероятно на руска централа, така ще се възвърнат част от вложените средства, а България категорично трябва да спре да работи по този неефективен проект.

 

Гостът на Николай Бареков бе категоричен, че днес в пленарна зала ДСБ няма да гласува оставката на Трайко Трайков.

 

Тези смени в правителството просто прикриват безпомощността на правителството на Борисов да управлява, заяви лидерът на ДСБ.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 343| 13829 |16.01.2012 Ив. Костов: Времето промени представите за премиера . 160| 12970 |08.12.2011 Ив. Костов: Евтина страна, евтина система, никой не ще да дойде! . 104| 6575 |25.11.2011 Иван Костов: Нямам амбиции за лидерския пост . 59| 8552 |30.10.2011 Ив. Костов: Изборът не е лесен!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads