Реклама / Ads
53| 12051 |25.03.2019 ПОЛИТИКА

Костов: Партиите ни са в парализа, да се спрат руските проекти

.
Иван Костов
Парализата на българските политически партии е очевидна и те не противодействат на хибридната заплаха от Русия. Такъв коментар направи министър-председателят на България в периода 1997-2001 г. Иван Костов на конференция ”Членството в НАТО - ключ към Европейския съюз”.
 

Той определи хибридната заплаха от Русия като едностранна агресия срещу България.

 

По думите на Костов хибридната заплаха налага зависимост на партийни и държавни институции като българската прокуратура, разследващи органи или органи за борба срещу корупцията.

 

Всяко повдигнато обвинение се приема като обосновано и формира обществени нагласи. В последните 2 години прокуратурата преследва редица политици, които подкрепят действията на НАТО.

 

Направен бе опит да бъде осъден Даниел Митов и Николай Ненчев, припомни Костов.

Бившият премиер припомни още, че са нанесени тежки поражения на българската енергетика и има необходимост да се повтарят имената примерите, кой и по какъв начин е причинил задлъжняването на Българския енергиен холдинг (БЕХ).

Според Костов българските власти са пасивни срещу руската хибридна агресия, но дори се опитват да сервилничат в Кремъл. Не заемат позиция в конфликта на Русия с НАТО и в опита за отравянето на семейство Скрипал, посочи бившият премиер.


По думите му това поведение показва, че България не е лоялен съюзник на НАТО. Българските власти трябва с много по-остър тон да проявяват пълна солидарност към стратегията и политиката на НАТО.

 

"Няма място за съюзническа дипломация и щадящ език", категоричен е Костов.

Трябва да се прекъсне незаконното финансиране, но и руските проекти на наша територия, поиска Костов.





Костов изрази притеснение, че българската несигурност е по-голяма отпреди 15 години. Причините могат да се потърсят в българската политика, но и в значителна степен в политиката на НАТО.

 

Когато България стана член на НАТО, това не можа да ни помогне да наложим върховенство на закона и да се справим с корупцията и организираната престъпност, посочи бившият премиер.

 

Корупцията и организираната престъпност ни държат от западните демократични стандарт. Кремъл бързо ескалира конфликт с всяка от страните членки на НАТО и прилага в конфликта невоенни методи, обясни Иван Костов.

 

По думите му Кремъл води дифузна война с психологически, политически и кибератаки, създаване на несигурност и други.

 

Костов припомни, че миналата година били договорени мерките, но не бил посочен източникът на хибридната заплаха. НАТО разработи стратегия за ролята си, засилва своята координация с партньорите и може да предостави целева помощ на съюзниците по тяхна молба, категоричен е Костов.

 

Той оцени, че европейската, натовска и българска защита срещу руската хибридна заплаха е недостатъчна и закъсняла, а едва от миналата година започнали промените за справяне с руската дифузна война.

 

По думите на бившия премиер целта на хибридната война е да причини разцепление вътре в Европейския съюз и НАТО.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 5351 |29.11.2018 Депутатите гласуваха 11лв. субсидия на партиите за действителен глас . 24| 13083 |29.05.2018 Иван Костов: България е раздвоена и уплашена между Запада и Русия . 4| 6822 |19.10.2017 Корнелия Нинова с писмо до лидерите на партиите в парламента за КТБ . 21| 6827 |15.10.2017 Иван Костов: България е страна, която не уважава собствеността, затова в Брюксел не ни вярват

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads