Реклама / Ads
36| 10967 |28.02.2014 ПОЛИТИКА

Костов и Стоянов били притеснени от разкриването на политици-агенти

.
Иван Костов
По Конституция всеки депутат гласува по убеждение. Ако има действащи агенти в парламентите след 1990 г., има основателно предположение, че те са следвали не своята воля, а тази на службите и освен това са убеждавали и притискали други народни избраници да обслужват интересите на тайната власт
 

Това заяви по БТВ бившият депутат от ОДС Венцислав Величков по повод думите на Яне Янев, че в Народното събрание има действащи агенти на службите.

По думите на Величков Законът за достъп до документите на бившата Държавна сигурност е бил приет през 1997 г. с цел да бъдат разкрити сътрудниците на ДС на сред депутати, кметове, съдии, областни управители и т.н. Текстовете бяха отменени почти веднага, след като НДСВ взе властта през 2001 г.

 

Освен закона, имало и текстове в Наказателния кодекс, които предвиждат наказания за шефовете на служби, ако не освободят от длъжност свои агенти, избрани на публична длъжност. „Когато този закон се приемаше, текстът за несъвместимостта на публична длъжност с тайни зависимости бе вкаран за второ четене на НС и този текст срещна известна съпротива от страна на министър-председател и президент”, каза бившият депутат.
 

„Публични бяха позициите и притесненията на Петър Стоянов от този закон. Колкото до Иван Костов, той имаше някакви притеснения относно разкриването, анонимността на тези хора и беше организирана една среща с шефовете на служби, за да се „разбираме” по тези текстове. Естествено, не се разбрахме, защото още на ниво зам.-министри стана страшно, а когато минахме на ниво прокурори и кметове, разбрахме, че огромна част от тях за легендирани като съвременни агенти”, сензационно обяви Величков.

 

„По време на управлението на ОДС не знам колко агенти са били реактивирани, за да не бъдат обявени техните имена. Със сигурност се разбра, че двама души не са били обявени – Георги Първанов и Красимир Каракачанов. Трябва да отговорят службите – дали двамата са били действащи агенти”, заяви Величков. Той подчерта, че Първанов е имал ключова роля в 37-мото НС, а за зависимостта му от службите се е разбрало, чак след като е бил избран за президент. „Ако това се беше разбрало преди да стане президент, щяхме да имаме друг президент”, посочи той.

 

Бившият депутат подчерта, че в момента няма и кой да разследва на какво се дължи пропускът, тъй като липсва закон за службите и те работят както директорите им решат, при което стават „още по-тайни”.

„Статутът на агент е много удобен – получаваш възнаграждение от няколко места. Второ, тези хора придобиват изключително влияние – ако погледнем Закона за кредитните милионери, ще се види, че над 90% от тях са били пряко или косвено свързано в службите. Нещо повече, двамата агенти са стояли един срещу друг – вие ми отпускате необезпечен кредит, аз го взимам. Цялата икономика се е въртяла през структури на ДС и тези зависимости продължават”, посочи Величков.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 138| 10563 |27.01.2014 Петър Стоянов зове: Реформаторският блок да изясни отношението си към ГЕРБ . 55| 9247 |08.11.2013 Едвин Сугарев: И Иван Костов покровителства Христо Бисеров . 134| 9335 |25.03.2013 Костов излиза с тройно "Единство" . 24| 9536 |01.02.2013 Д. Стоянов и К. Георгиева при австрийските националисти

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads