Реклама / Ads
240| 8951 |28.03.2011 ПОЛИТИКА

Костов: Сценарият „Сакскобургготски” се разиграва от ГЕРБ и БСП

.
Иван Костов
Лидерът на ДСБ Иван Костов заяви, че ще има сближаване на ГЕРБ с БСП по сценария „Сакскобургготски“. Договорката е същата, която направи Симеон Сакскобургготски – да сближи позициите по всички ключови въпроси с БСП и да подготви тяхното бъдещо политическо партньорство, поясни Костов.
 
Според него на самите избори ще се разиграе формално съперничество. Спомнете си, че НДСВ и БСП се разиграваха като съперници до самите избори, а после съставиха Tройната коалиция, припомни синият лидер.

Провал на политиката на реформи за справяне с кризата отчете ДСБ, като Костов дори разказа кратък виц по темата. Кризата тръгнала да обикаля света, спряла в България и казала: “Вкъщи си е най-добре.” Според бившия премиер положението в България не е в резултат на световната криза, а от несправянето с нея.

Лидерът и заместникът му Димитър Бъчваров цитираха данни в подкрепа на критиките си, като направиха извода, че в сравнение с европейските страни, положението у нас е печално. Нулев растеж на БВП, спад на потреблението с 3,4 % през 4-то тримесечие, увеличение на безработицата с 0,8, но спад на заетостта с 12 %, спад на инвестициите, очерта картината бившият премиер.Бъчваров добави още цифри към нея. Спрямо БВП на ЕС – 1,8 % за 2010 г., България отчита 0,2 %, в ЕС заетостта нараства с 0,3 % за последните 3 месеца, тук спада с 12,6 %, доходите в ЕС нарастват с 2 %, има срив в преките чуждестранни инвестиции, цитира той данни от международен анализ. България се движи в обратната посока, а страните с пазарна демокрация излизат от кризата, каза Димитър Бъчваров.

ДСБ информираха, че младежи от партията ще протестират пред Министерския съвет и президентството в сряда. Радваме се, че тези хора не повярваха на ГЕРБ за мораториума на цените на горивата, на АЕЦ “Белене”. Целта ни са спонтанни протести, каза Костов.

Никакви хора не сме изпращали във властта, не сме пращали никой да управлява и помага на ГЕРБ в управлението. Тези хора пред очите ви заявиха, че не са крепостни, заяви експремиерът на въпрос дали ще оттегли хората си от властта. Ако някой подхранва тия илюзии, е с нечисти намерения, защити се той.

Рухва митът за евтината ядрена енергия и ядрената централа като гарант за икономически просперитет. За 2010 г. печалбата на АЕЦ “Козлодуй” е 65 млн. лева. Така ДСБ поправиха собствените си, по-оптимистични изчисления за 100 млн. евро, когато заявиха, че 60 г. ще се изплащат турбините и реакторите. Това значи, че никога не може да се изплати мощност от 6 млрд. евро, заключиха Костов и Бъчваров във връзка с проекта АЕЦ „Белене“.

С предизборни цели и с цената на голямо формиране на дълг може да има индексация на доходите, предположи Костов. ГЕРБ с предизборни цели не е изключено да приложи всякакви способи, беше многозначителен той. И обясни, че такива пари няма, защото изпълнението на бюджетните приходи не е добро.

Репликата на премиера Бойко Борисов, че съжалява, че е заел най-високия пост в държавата не се хареса на Костов. Той обясни, че подобни опити премиерът да се покаже като жертва, не му импонират. Това не е език на политик, а политиката е сериозно нещо, каза лидерът на ДСБ.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 93| 6058 |26.03.2011 Ив. Костов: Синята коалиция се отдалечава от ГЕРБ . 68| 6127 |19.03.2011 Ив. Костов: Ще подкрепим вот на недоверие към Цветанов . 150| 9280 |15.03.2011 Иван Костов: ГЕРБ пое по пътя на изборната загуба . 127| 6754 |14.03.2011 Костов: ГЕРБ обслужва монополите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads