Реклама / Ads
29| 5944 |26.02.2020 ПОЛИТИКА

Костов за твърденията на Ханке: Не знам нито за куфарче, нито за сигнали

.
Източник: БГНЕС
Аз не знам нито за куфарчето на Ханке, нито за сигналите, за които говори професора. Това заяви бившият премиер Иван Костов по повод думите на Стив Ханке, предизвикали широк обществен отзвук у нас.
 

„Ако господин Ханке се осмели да твърди, че съм корумпиран, ще го съдя, но в САЩ”. Това заяви в предаването „Плюс-минус. Коментарът след новините” бившият премиер Иван Костов. Повод за тази закана са думите на бащата на Валутния борд, че е предал папка с доказателства за корупция на Петър Стоянов, който веднага се е накарал по телефона на Костов.

 

Бившият премиер смята, че няма никакви доказателства, че е управлявал или участвал в приватизирани предприятия. Отхвърли и обвиненията, че е помагал на бизнесмени да се облагодетелстват от този процес.

 

„Ако имаше някакво закононарушение от моя страна, то със сигурност щеше да излезе наяве за 21 години”, каза Костов.

 

Приватизацията на “Кремиковци” била премерен риск. Според Костов имало два избора заради високите задължения на предприятието - или заводът да бъде фалиран и всички работници да загубят работата си, или “Кремиковци” да бъде продадено.

 

„Приватизацията беше направена с участието и под контрола на Световната банка, Международният валутен фонд и Европейската комисия. Ако някой твърди, че тя е била престъпна, това означава, че тези институции са участвали в това. Как така оценката на някой днес, може да бъде по-меродавна от тази на Световната банка и МВФ?”, попита Костов.

 

„Ние изпълнихме споразуменията си с тези институции, които подкрепиха лева с над 4 милиарда и ако не бяха те, то изобщо нямаше да има български лев. Конюнктурата беше следната: сринал се лев - купони за стоки и др. В тази катастрофална обстановка си свършихме работата”, заяви бившият премиер.

 

Запитан за конкретни сделки, като например тази за авиокомпания „Балкан“, която след продажбата си фалирала, Костов също отрече да има нарушения.

 

„Сделката не е за 150 хиляди долара, както се твърди”, добави той пред Нова телевизия.

Що се отнася до приватизацията на „Нефтохим“ Костов заяви, че не е имало западни купувачи, както е заявил президентът Петър Стоянов през 2013 г.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 29443 |20.01.2020 Татяна Дончева: Чадата на Иван Костов, които станаха гербаджии, бяха отстреляни . 51| 14550 |23.12.2019 Защо властимащите не дадоха орден на Иван Костов, пита Илиян Василев . 37| 11444 |13.11.2019 Костов: Само Плевнелиев, Недялко, Цацаров и Гешев мислят, че разцепвам десницата . 72| 15244 |16.09.2019 Иван Костов: Уязвими сме от Русия! БСП, Сидеров, Марешки и Доган са по-опасни от русофилите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads